Bűnvádi eljárás indul a román miniszterelnök ellen

PONTA, Victor Bukarest, 2015. június 5.
Victor Ponta román miniszterelnök távozik a román Nemzeti Korrupcióellenes Igazgatóságról (DNA) Bukarestben 2015. június 5-én, miután gyanúsítottként hallgatták ki Dan Sova szociáldemokrata szenátornak, Ponta volt k
Bukarest, 2015. június 5. Victor Ponta román miniszterelnök távozik a román Nemzeti Korrupcióellenes Igazgatóságról (DNA) Bukarestben 2015. június 5-én, miután gyanúsítottként hallgatták ki Dan Sova szociáldemokrata szenátornak, Ponta volt kampányfőnökének ügyében. (MTI/Mediafax/Octav Ganea)
Vágólapra másolva!
Bűnvádi eljárást kezdeményezett a korrupcióellenes ügyészség (DNA) Victor Ponta román miniszterelnök ellen, akit többrendbeli okirathamisítással, pénzmosással és adócsalásban való bűnsegédlettel és összeférhetetlenséggel gyanúsítanak.
Vágólapra másolva!

A DNA szerint a bűncselekményeket 2007-2008-ban ügyvédi tevékenysége idején követte el a szociáldemokrata politikus, amikor párttársa - a korrupcióval gyanúsított - Dan Sova szenátor ügyvédi irodájával állt üzleti kapcsolatban.

Victor Pontát korábban kihallgatta a Nemzeti Korrupcióellenes Igazgatóság Forrás: MTI/MEDIAFAX/Octav Ganea

Pontát miniszterelnökként összeférhetetlenséggel is gyanúsítja a DNA, arra hivatkozva, hogy korábbi megbízóját, Dan Sovát különböző miniszteri tisztségekbe nevezte ki.

A DNA a képviselőház hozzájárulását kérte, hogy lefolytathassa a törvényhozói mandátummal rendelkező Victor Ponta miniszterelnök ellen.

Klaus Iohannis államfőtől Ponta miniszteri tisztségből való felfüggesztését kérte a DNA azoknak a vádpontoknak a kivizsgálása idejére, amelyekkel Pontát korábbi, ügyvédi tevékenysége miatt gyanúsítják.

Bizalmatlansági szavazást kezdeményezett az ellenzék

A jobbközép Nemzeti Liberális Párt a külföldön élő román állampolgárok választójogának állítólagos korlátozását, a levélben való szavazást szabályozó törvény elfogadásának halogatását kéri számon a kormánykoalíción.
A pénteken beterjesztett indítványnak nincs köze a Ponta ellen indított bűnvádi eljáráshoz, és elvileg június közepén szavaznak róla.