Ámokfutó autós hajtott a tömegbe, hárman meghaltak

Graz, 2015. június 20.
Megrongálódott terepjáró Graz belvárosában 2015. június 20-án, miután egy ámokfutó a járművel a gyalogosok közé hajtott, majd késsel rájuk támadt. Az elkövető három embert megölt, több mint harmincat megsebesített. A férfit a rendőr
Graz, 2015. június 20. Megrongálódott terepjáró Graz belvárosában 2015. június 20-án, miután egy ámokfutó a járművel a gyalogosok közé hajtott, majd késsel rájuk támadt. Az elkövető három embert megölt, több mint harmincat megsebesített. A férfit a rendőrök őrizetbe vették. (MTI/EPA/Elmar Gubisch)
Vágólapra másolva!
Harmincnál többen megsebesültek, hárman pedig meghaltak, amikor szombaton Ausztria második legnagyobb városában, Grazban egy autós ámokfutó a belvárosban sétáló tömegbe hajtott. Ezután kiszállt a terepjáróból, és késsel hadonászott. Az első információk szerint nincs magyar az áldozatok között.
Vágólapra másolva!

Lelki beteg lehetett

Josef Klamminger, stájerországi rendőrfőkapitány

kizárta a terrorizmus lehetőségét.

Az első információk alapján a férfinak családi problémákra visszavezethető pszichózisa lehet, vagyis elveszíthette a kapcsolatot a valósággal. Tettét valószínűleg egyedül hajtotta végre.

Rendőrök Graz belvárosában a támadás után Forrás: MTI/EPA/APA/Elmar Gubisch

Nőhet a halottak száma

Hermann Schützenhöfer stájerországi tartományi kormányfő azt mondta, a sérültek közül tíz beteg állapota súlyos, és további

egy ember életveszélyben forog.

A férfi szombaton autójával végighajtott az ausztriai Graz belvárosának egyik terén, és több járókelőt elsodort. A támadásban hárman meghaltak, az áldozatok számát harmincnégyre becsülik a híradások. Boros Renáta konzul az Origo kérdésére szombaton kora este azt mondta: a rendelkezésre álló információk szerint

nincs magyar állampolgár az áldozatok között.

Az elkövetőt elkapták ugyan, de előtte még – miután nagy sebességgel a tömegbe hajtott – autójából kiszállva egy késsel hadonászott, amivel több járókelőt is megsebesített.

Graztól nem messze rendezik a hétvégén a Forma-1-es Osztrák Nagydíjat, és a BBC híre szerint a tömeg egy ezzel kapcsolatos rendezvényre gyűlt össze. A Mercedes csapata Twitteren kifejezte együttérzését az áldozatok családja felé, és azt írták, hogy „a versenyzés ma mellékes”.

Előbb autóval, majd késsel

Egyes osztrák híradások szerint az autó 150 kilométeres sebességgel hajtott a tömegbe. Idézték a második legnépesebb ausztriai város polgármesterét is, aki szemtanúja volt a támadásnak, mert éppen az utcán volt. Azt mondta,

látta, hogy a sofőr szándékosan nekihajt a gyalogosoknak a belváros nyüzsgő, kávézókkal szegélyezett utcájában.

Egy szemtanú az osztrák közszolgálati médiának (ORF) azt mondta, a sofőr néhány gyalogost úgy ütött el, hogy azok nekicsapódtak a szélvédőnek, átrepültek a jármű felett, majd mögötte értek földet.

A támadó megrongálódott autója - a férfit a rendőrök őrizetbe vették Forrás: MTI/EPA/APA/Elmar Gubisch

Egy másik szemtanú azt mondta, először lövöldözésre gyanakodott, mert az autó több karosszéket is magával sodort, és az ütközéseknél csattanó hangok keletkeztek. Az ORF szerint az ámokfutó válogatás nélkül hajtott neki a járókelőknek.

Graz Ausztria második legnépesebb városa Forrás: AFP/PNS

Egy biciklissel kezdte

A Der Standard című osztrák napilap úgy tudja, hogy a terepjáró sofőrje először az ugyancsak zsúfolt Kaiser Josef téren ütött el egy biciklist, majd a grazi opera kávézójának a környékén támadt gyalogosokra, mielőtt végigszáguldott volna a Hamerlinggassén, utána pedig a Herrengassén.

Az utcákon pánik tört ki, az emberek az épületekbe menekültek az ámokfutó elől.


A rendőrség lezárta a grazi belvárost, és kiürítették a város főterét is. A történtek miatt a Herrengasse utcában több üzlet bezárt.

Cikkünk folyamatosan frissül.