Ukrajna hozzáférhetővé tenné a csernobili zóna kétharmadát

Csernobil,  atomkatasztrófa
Construction is underway on the Chernobyl New Safe Confinement structure (NSC), an arch that will cover the reactor building once it is moved into position over the Chernobyl Nuclear Power plant, on February 26, 2015. The New Safe Confinement structure is being assembled in two halves, each comprising several arched sections. On April 25, 1986, an explosion during testing sent radioactive fallout into the atmosphere that spread across Europe, particularly contaminating Belarus, Ukraine and Russia. AFP PHOTO / VOLODYMYR SHUVAYEV
Vágólapra másolva!
Az egy híján harminc éve felrobbant csernobili erőmű körül kialakított 30 kilométeres átmérőjű zóna tíz kilométerre csökkentését javasolja az ukrán Környezetvédelmi Minisztérium.
Vágólapra másolva!

Az ökológiai tárca vezetője már alá is írta azt a rendelkezést, amely a közhasznúvá teendő terület bioszféra rezervátummá nyilvánítását irányozza elő. A természetvédelmi területen belül külön területeket jelölnének ki, ahol az új tulajdonosok vagy bérlők teljes biztonságban végezhetnek mezőgazdasági tevékenységet.

Már nem jelent veszélyt

Az ottani sugárzási helyzet már semmilyen veszélyt nem jelent, sem az odaköltözőkre, sem az ott termesztett mezőgazdasági termékek fogyaszthatósága szempontjából – jelentette ki Igor Sevcsenko.

Az egy híján harminc éve felrobbant csernobili erőmű körül kialakított 30 kilométeres átmérőjű zóna tíz kilométerre csökkentését javasolja az ukrán Környezetvédelmi Minisztérium Forrás: AFP/Volodymyr Shuvayev

A környezetvédelmi miniszter hozzátette, hogy az eddig tiltottnak nyilvánított területek megnyitásával és természetvédelmi parkká, illetve művelhető területté történő nyilvánításával kapcsolatos dokumentumokat véleményezés és jóváhagyás céljából már beterjesztették az igazságügyi tárcához. Ezt követően már csak egy államfői aláírásra lesz szükség ahhoz, hogy az eddig lezárt csernobili zóna közel kétharmada újból közkinccsé váljon.