Tömeges nemi erőszak Egyiptomban

Egyiptom
A picture taken on January 24, 2015 shows Egyptian Shaima al-Sabbagh receiving assistance after she was injured during clashes with police during a rare leftwing protest in central Cairo, the eve of the anniversary of the 2011 uprising against Hosni Mubarak. Shaima al-Sabbagh, who friends said was 34 and the mother of a five-year-old boy, later died of birdshot wounds, a health ministry spokesman said. AFP PHOTO / EMAD EL-GEBALY
Vágólapra másolva!
A tüntetések, puccsok és letartóztatások káosza kitűnő lehetőséget ad tömeges nemi erőszak elkövetésére. Az egyiptomi biztonsági erők ezt ki is használják.
Vágólapra másolva!

Egyre több nő válik a biztonsági erők által elkövetett szexuális erőszak áldozatává Egyiptomban a 2013-as katonai hatalomátvétel óta. Az áldozatok között jellemzően azok szerepelnek, akik „veszélyeztetik az erkölcsi rendet” – adta hírül a Reuters a FIDH nemzetközi jogvédő szervezet május 19-én publikált jelentésére hivatkozva.

A szexuális visszaélések különösen 2013 júliusa óta szaporodtak el, azóta, hogy az addigi elnököt, Mohamed Murszit erőszakkal eltávolították, és pártját, az iszlamista Muszlim Testvériséget terrorista szervezetnek nyilvánították.

2013 júliusa és 2014 májusa között több mint 41 ezer embert tartóztattak le, közülük 29 ezer a Muszlim Testvériséghez tartozott. A bíróság több mint 1200 halálos ítéletet hozott, közülük 259 elítélt az iszlamista szervezet tagja volt.

Egy sérült nő az egyik tüntetésen Forrás: AFP/Emad El-Gebaly

Megfélemlítés és erőszak

A zavargások, tömeges letartóztatások és elzárások által teremtett kaotikus légkör melegágya a nők elleni erőszakos fellépésnek. Az elkövetők részéről mindez nem csupán szexuális örömöt okoz, de politikai célja is van: az ellenzék megfélemlítése és elhallgattatása – mondja Karim Lahidzsi, a jelentést elkészítő FIDH elnöke.

A visszaélésekben a rendőrség, a hadsereg és a biztonsági erők tagjai is részt vettek. A FIDH-jelentést az áldozatok, ügyvédek és az Egyiptomban működő nem-állami szervezetek képviselőinek tanúvallomásai alapján készítették.

Tüntetés Kairóban, Egyiptom fővárosában Forrás: AFP

„Az egyik roham alkalmával kaptak el minket… Térdre kényszerítettek, és a kezünket össze kellett kulcsolnunk a fejünk mögött. A fiatalabb lányokat egy helyre terelték, és elkezdték inzultálni őket. Ha ellenkezni próbáltunk, addig vertek minket, amíg képtelenek voltunk ellenállni” – mondta a Reutersnek az egyik egyiptomi emberjogi szervezet aktivistája.

Egyiptom tagadja a vádakat. Abdel Fattáh esz-Sziszi jelenlegi elnök szerint országára a legnagyobb veszélyt az iszlamista Muszlim Testvérek jelentik.

Lesújtó statisztikák

A házasságban élő ötven év alatti nők több mint 30 százaléka volt már kitéve családon belüli erőszaknak – derül ki egy másik jelentésből. Az egyiptomi nők 99,3 százaléka biztos, hogy életében legalább egyszer volt zaklatás áldozata. A 2011-es tüntetések óta mintegy 600 esetet jelentettek, amikor a zavargások közepette követtek el nemi erőszakot nők ellen.