NATO: Az EU dolga a menekültügy

Meetings of NATO Foreign Ministers - Press conference by the NATO Secretary General Press conferenc by NATO Secretary General Jens Stoltenberg following the meeting of the North Atlantic Council with Resolute Support Operational Partner Nations and Potent
Press conferenc by NATO Secretary General Jens Stoltenberg following the meeting of the North Atlantic Council with Resolute Support Operational Partner Nations and Potential Operational Partner Nations
Vágólapra másolva!
A keleti és a déli fenyegetés, vagyis Oroszország, illetve - leginkább - az Iszlám Állam. Az előzetes terveknek megfelelően e problémák kezelésére keresték a lehetséges megoldásokat a NATO-országok külügyminiszterei Törökországban. Az Origo a helyszínről jelentkezik.
Vágólapra másolva!

Kritikus időszak a mostani az euroatlanti biztonsági számára, egyrészt Oroszország ukrajai tevékenysége, másrészt a NATO déli határainál tapasztalható konfliktusok miatt, a szövetség külügyminiszterei ezért ezekre a kihívásokra összpontosítottak - számolt be a NATO tag- és tagjelölt országok kétnapos antalyai csúcstalálkozójának végén a szervezet főtitkára.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a szervezetet érő fenygetésekről beszélt Törökországban Forrás: NATO

Jens Stoltenberg határozottan kijelenetette: mindkét irányból érkező fenyegetésekkel szemben készek megvédeni a szövetség országait, a NATO pedig rendelkezik minden olyan képességgel, amellyel ezt megtehetik. A megoldást ugyanakkor mégsem a fegyverekben látta a norvég politikus:

Kiemelt balti jelenlét

Stoltenberg Oroszország kapcsán külön is szólt a Baltikumról, hiszen a Moszkva részéről tapasztalt légtérsértések napi gyakorlattá váltak arrafelé. Mint mondta, a NATO már bővítette az ottani jelenlétét, és intenzív tárgyalásokat folytatnak - a szövetségen kívüli - Finnországgal és Svédországgal, sőt, velük folytatandó hadgyakorlatokat sem zárt ki.

Ukrajna kapcsán továbbra is világos az álláspont: a feleknek be kell tartani a minszki szerződést, ezzel összhangban Moszkvának fel kell hagynia a szakadárok támogatásával, a Krím annektálása pedig a nemzetközi jog durva megsértése.

Az EU baja a migráció

Beszámolt arról is - Federica Mogherini uniós külügyi főképviselő ugyanis csütörtök reggel szintén Antalyába érkezett -, hogy a NATO és az EU fokozottabban együttműködik a jövőben a - Krím félszigetet is meghódító - hibrid hadviselés, illetve a kibervédelem terén. Amiben viszont nem fognak együttműködni, az a menekültkérdés, Stoltenberg szerint ugyanis ez egy uniós művelet, amit persze nagyra értékel.