Újabb túlélőt találtak Nepálban

Katmandu, 2015. április 30.
Pemba Tamang tizenéves fiút viszik hordágyon, miután nepáli rendőrök és amerikai mentők élve emelték ki a romok alól Katmanduban 2015. április 30-án, öt nappal a nepáli fővárost és környékét ért földrengés után. (MTI/AP/Nirandz
Katmandu, 2015. április 30. Pemba Tamang tizenéves fiút viszik hordágyon, miután nepáli rendőrök és amerikai mentők élve emelték ki a romok alól Katmanduban 2015. április 30-án, öt nappal a nepáli fővárost és környékét ért földrengés után. (MTI/AP/Nirandzsan Sresztha)
Vágólapra másolva!
Öt nappal a katasztrofális földrengés után kimentettek a romok alól egy 15 éves fiút Nepálban. A gyereket egy amerikai mentőegység szabadította ki két összeomlott emelet közül.
Vágólapra másolva!

Az emberek éljenzésben törtek ki, amikor a fiút kiszedték az egyik katmandui összedőlt épület romjai alól, és hordágyra fektették. Ennyi idővel a katasztrófa után ugyanis egyre kisebb a remény arra, hogy túlélőket találjanak.

A halálos áldozatok száma azonban folyamatosan emelkedik, és már meghaladja az 5500-at.

Nepáli rendőrök és amerikai mentők (sárga sisakban) együtt dolgoztak a fiú megmentésén Forrás: MTI/AP/Manis Szvarup

Csak pislogni tudott

Az AP amerikai hírügynökség beszámolója szerint a gyerek arcát vastag por borította. A mentősök azonnal infúzióra kötötték, és a biztonság kedvéért nyakrögzítőt is tettek rá.

Döbbentnek és kábultnak tűnt, és az ötnapos sötétség után csak pislogni tudott az éles napsütésben.

Pemba Tamang öt napot töltött a romok alatt Forrás: MTI/AP/Nirandzsan Sresztha

Amerikaiak mentették meg

A USAID mentőcsapatának tagjai órákon keresztül keményen dolgoztak, hogy kiemeljék a romok alól. Andrew Olvera, a csapat vezetője elmondta, hogy a gyerek nem volt túl mélyen, de beszorult két összeomlott emelet romjai közé.

Mint kiderült, a csapat egy másik épületben dolgozott a nepáli fővárosban, amikor egy nepáli mentőegység riasztotta őket, hogy túlélőt találtak a közelben.

Az emberek éljenzésben törtek ki, mikor kiemelték a fiút a romok alól Forrás: MTI/AP/Manis Szvarup

Mindent bevetettek

„Nekünk vannak lámpáink, generátoraink, megfelelő bontófelszerelésünk, légkalapácsaink, ezért azonnal nekiálltunk, hogy kiszedjük onnan” – mondta Olvera.

A fiút először az egészségügyi mentőfelszereléssel és infúzióval ellátott egység közelítette meg, amelynek tagja volt egy amerikai tűzoltósági orvos is.

Felszereltek egy forgatható kamerát is, hogy kiderítsék, hogyan lehet a legkönnyebben megközelíteni a gyereket.