Támogathatják külföldi kormányok a Clinton Alapítványt

HORIZONTAL PERSON-POLITICS WOMAN POLITICIAN CONFERENCE SPEECH OPEN ARMS BUST ATTITUDE (FILES) This September 5, 2014 file photo shows former US Secretary of State Hillary Clinton as she delivers a speech during a conference at the National Auditorium in M
Hillary Clinton
Vágólapra másolva!
Hillary Clinton elnökjelölti kampánya ellenére fogad el külföldi kormányoktól adományokat a férje által 2001-ben létrehozott alapítvány, de csak hat olyan államtól, amelyik már eddig is támogatta.
Vágólapra másolva!

Clinton a legesélyesebb arra, hogy demokraták elnökjelöltjeként harcba szálljon a Fehér Házért, és egyik első lépése az volt, hogy az összeférhetetlenség vádjának elkerülése érdekében lemondjon az alapítvány kuratóriumi tagságáról.

Ezzel azonban nem úszta meg politikai ellenfelei és az amerikai sajtó össztüzét.

Hillary Clinton a legesélyesebb a demokrata elnökjelöltségre Forrás: AFP/Ronaldo Schemidt

Külföldi pénz nem jöhet

Az amerikai elnökjelöltek kampányát közvetlenül nem támogathatják külföldiek, emlékeztetett jelentésében a Reuters. Clinton bírálói azonban azt állítják, hogy az alapítványon keresztül juthat hozzá pénz a határokon túlról.

A kuratórium – amelynek Bill Clinton és a lányuk, Chelsea változatlanul a tagja – a kritikák elhallgattatása érdekében úgy döntött, hogy ezentúl nem csupán évente egyszer, hanem négy alkalommal hozza nyilvánosságra az új donorok nevét.

A család a Clinton Global Initiative tavalyi éves ülésén Forrás: AFP/Stephen Chernin

Obamával már eljátszották

A Clinton házaspár már 2009-ben kötött egy ilyen átláthatósági megállapodást Barack Obama elnökkel, azért, hogy Hillary külügyminiszter lehessen. Az egyezséget azonban nem tartották be: 2010 óta nem hozták nyilvánosságra az alapítvány támogatóinak teljes listáját, a külföldi államoktól kapott adományokat pedig soha nem nyújtották be külügyminisztériumnak etikai felülvizsgálatra.

Az alapítvány ezentúl is elfogad adományokat Ausztráliától, Kanadától, Németországtól, Hollandiától, Norvégiától és Nagy-Britanniától, amelyek a klímaváltozással és a gazdasági fejlesztéssel kapcsolatos projektjeit segítik.

Az alapítvány részeként működő Clinton Health Access Initiative még nem véglegesítette a megteendő átláthatósági lépéseket, a Clinton Global Initiative viszont kizárólag eseményeken való részvételi díjat fogad el külföldi kormányoktól.