Az Iszlám Állam Afganisztánban terjeszkedik

iszlám állam isis
Vágólapra másolva!
Az ENSZ afganisztáni misszióvezetője, Nicholas Haysom közlése szerint friss hírszerzési jelentések azt jelzik, hogy az Iszlám Állam dzsihadista szervezet megvetette a lábát Afganisztánban.
Vágólapra másolva!

A világszervezet Biztonsági Tanácsa előtt beszámolva Haysom úgy fogalmazott, hogy az Iszlám Államnak még nincsenek ugyan "szilárd gyökerei" Afganisztánban, de már rendelkezik azzal a képességgel, hogy összefogjon egymástól egyébként elszigetelt fegyveres csoportokat.

Romlik a helyzet

Hasonló tartalmú kijelentéseket tett a BT előtt Vlagyimir Szafronkov orosz ENSZ-nagykövethelyettes. Ő egyúttal cselekvést kért a Biztonsági Tanácstól az Iszlám Állam megállításának érdekében, és külön aggodalmát fejezte ki, hogy a hozzájuk eljutó beszámolók szerint Afganisztán Oroszországgal határos északi részében is romlik a helyzet.

Az Iszlám Állam Szíria és Irak után Afganisztánban is terjeszkedni próbál Forrás: Iszlám Állam

Terjeszkedés

Az Iszlám Állam elsősorban Irakban és Szíriában van jelen, ahol saját kalifátust kiáltott ki. Afganisztánból is érkeztek azonban olyan hírek, amelyek a szervezet aktív jelenlétére utalnak. Az afgán légierő például egy friss jelentésben arról számolt be, hogy a múlt hétvégén légicsapással megölte a dzsihadista szervezet tíz tagját.

Zahir Tanin afgán ENSZ-nagykövet a Biztonsági Tanácsban azt mondta, ők is tudnak olyan információkról, amelyek szerint az Iszlám Állam újabb területeken, köztük Afganisztánban is terjeszkedni próbál. Hangoztatta azonban, hogy Kabul számára a fő ellenséget továbbra is a szélsőséges iszlamista tálibok jelentik, aki folytatják a fegyveres harcot az ország hatóságai ellen.