Thaiföldön akart támadni az Iszlám Állam

rakka iszlám állam isis terror fegyver
Kétezer dzsihadista lehet még Rakkában.
Vágólapra másolva!
Orosz érdekeltségek ellen készült támadásra az Iszlám Állam Thaiföldön. Október közepén tíz szélsőséges érkezett az országba, nyolcan az orosz turisták által is kedvelt üdülőhelyekre.
Vágólapra másolva!

Az Iszlám Állam tíz szíriai tagja érkezett Thaiföldre azzal a céllal, hogy támadásokat hajtson végre orosz érdekeltségek ellen – jelentette pénteken a thaiföldi média rendőrségi forrásokra hivatkozva.

Forrás: Origo

A híradásokban és közösségi portálokon is közzétettek egy november 27-i keltezésű belső rendőrségi jelentést, amelyet az országos főkapitányság küldött szét a rendőrőrsöknek "sürgős" és "bizalmas" minősítéssel.

Támadni akartak

A rendőrparancsnokság az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálattól (FSZB) kapott információk alapján azt írja, hogy

október 15. és 31. között az Iszlám Állam tíz tagja érkezett Thaiföldre,

nyolcan közülük az oroszok által is közkedvelt turistaközpontokba, Pattajába, Phuket szigetére és Bangkokba, ketten pedig ismeretlen helyre mentek.

A levél szerint

a szélsőségesek azért érkeztek az országba, hogy támadásokat hajtsanak végre orosz érdekeltségek ellen Thaiföldön.

A thaiföldi rendőrség szóvivője megerősítette a médiában megjelent levél hitelességét, és felszólította az ország lakóit, hogy ne essenek pánikba, mert a rendőrség képes megvédeni őket a veszélytől.

Több ezren harcolnak az Iszlám Állam oldalán

Orosz terrorellenes hatóságok szerint majdnem kétezerre, más szakértők szerint ötezer főre tehető azon orosz állampolgárok száma, akik a dzsihádisták oldalán küzdenek Irakban és Szíriában. Sok iszlamista Csecsenföldről vagy az Észak-Kaukázus más térségeiből utazott az Iszlám Állam ellenőrzése alatt tartott területekre.