Putyin-Bibliát adnak ki Oroszországban

Vlagyimir Putyin orosz elnök
Russian President Vladimir Putin adjusts his sunglasses during the MAKS-2005 International air and space show in Zhukovsky, some 50 kms from Moscow, 16 August 2005. Russia put its latest aerospace wares on display Tuesday as President Vladimir Putin kicked off an annual trade fair outside Moscow, telling prospective buyers that the best value for money in aviation and space technology was here.
Vágólapra másolva!
Egy, a Kreml által támogatott civil szervezett 400 oldalas könyvet ad ki Vlagyimir Putyin elnök mondásaival. A Kreml tisztségviselői ingyen, újévi ajándékként megkapták a könyvet, állítólag az elnök egyik tanácsadója azt javasolta nekik, tartsák a hivatali asztalukon, mert általa jobban megérthetik az orosz bel- és külpolitikát.
Vágólapra másolva!

Vlagyimir Putyin orosz elnök mondásaiból állított össze négyszáz oldalas könyvet a Kremlhez közeli Szety (Hálózat) nevű civil szervezet. A szavak, amelyek megváltoztatják a világot című összeállítás ezer példányát küldte a Kreml tisztviselőinek ünnepi ajándékként hétfőn a szervezet.

Putyin-idézetek

A megannyi Putyin-idézet között szerepel az orosz elnök véleménye a 2014-ben Ukrajnától elcsatolt Krímről, miszerint a félsziget Oroszország "elválaszthatatlan" része, vagy amikor a Lettországgal fennálló területi vitára utalva azt találta mondani még 2005 májusában, hogy a lettek "kutyafülét (halott szamár fülét) kapnak, de nem a Pitalovói járást". Lettországban sokan a balti állam részéként tekintenek az említett területre.

A könyvben sok idézet Putyin hazafiasságát hivatott alátámasztani. "Oroszország az életem" - olvasható az összeállításban. Az orosz elnök

más bölcsességei a nyugati típusú demokráciát és az azonos neműek házasságát becsmérlik.

A hivatali asztalon a helye

Az RBK orosz üzleti-politikai hírügynökségnek több Kreml-tisztviselő elmondta, az orosz elnök egyik tanácsadója azt javasolta nekik, hogy az ünnepi ajándéknak szánt könyvet (Oroszországban az újév a legfőbb decemberi ünnepség) tartsák a hivatali asztalukon. Az elnöki tanácsadó szerint a könyv ugyanis

segítséget nyújthat a tisztviselőknek abban, hogy jobban megértsék az orosz bel- és külpolitikai döntéseket.

Mint Mao vörö könyvecskéje

Nyikolaj Szvanidze orosz történész az RBK-nak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy "a tekintélyelvű országokban mindig megpróbálják a vezető legsziporkázóbb megnyilvánulásait megjelentetni, még ha azok nem is annyira sziporkázók". A történész azt mondta, a Putyin-idézetekből álló könyv a kínai kulturális forradalom idején számtalan példányban kiadott,

Mao Ce-tung néhai pártfőtitkár idézeteivel és gondolataival átitatott kis vörös könyvecskékre emlékezteti.

Hozzátette, ez "ázsiai hagyomány".

Putyinnak már van saját vörös könyvecskéje Forrás: AFP/Mladen Antonov

Háromezer forint lesz az ára

A szavak, amelyek megváltoztatják a világot várhatóan januárban kerül a könyvesboltok polcaira Oroszországban, és mintegy 800 rubelbe (3 ezer forintba) fog kerülni. A Szety a múltban több bőkezű állami támogatásban részesült a Kremltől.