Nyomoz a rendőrség a menekülteket ijesztgető kamionos ügyében

Vágólapra másolva!
Közúti veszélyeztetés bűntett miatt indult eljárás ismeretlen tettes ellen a calais-i kamionos videó ügyében. A Heves megyei rendőrök nyomoznak, a felvétel készítője nem nyilatkozik.
Vágólapra másolva!

"A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya indított eljárást közúti veszélyeztetés bűntett elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen. Az eljárás jelenlegi szakaszában bővebb tájékoztatást nem kívánunk adni."

Ezt a választ küldte el írásban a heves megyei rendőrség szóvivője az Origónak, miután megkérdeztük a hatóságot, hogy valóban ők nyomoznak-e a calais-i videó ügyében.

Rájuk húzta a kormányt

A felvételen – ami miatt végül Magyarországon indult eljárás – az látható, hogy egy magyarul beszélő kamionos trágár szavak kíséretében

elindul az autópályán gyalog sétálgató migránsok irányába.

A gyalogosok elszaladnak, elugranak a kamion irányából.

A felvétel a franciaországi Calais kikötője felé vezető úton készült, a videóból kiderül, hogy a menekültek meg akarják állítani az arra haladó kamionokat. Az a céljuk, hogy egy-egy kamionra felkapaszkodva valahogy átjussanak Nagy-Britanniába.

Enyhítő körülmények

Az Origo megkérdezte Jeddi Árpád Leventét, a felvétel készítőjét, mit szól ahhoz, hogy a videója miatt nyomoz a rendőrség. A férfi azt mondta, hogy ügyvédje tanácsára most sem nyilatkozik. Azt továbbra sem árulta el, hogy ki az ügyvédje.

Dr. Székely Andrea közlekedési ügyekre szakosodott ügyvéd korábban azt mondta az Origónak, hogy

de a bíróság több enyhítő körülményt is figyelembe vehet, ha döntenie kell majd az ügyben.

Valamit kikerült

Jeddi Árpád Levente az Origónak azt nyilatkozta még novemberben, hogy senki életét nem veszélyeztette.

"A felvételt a telefonommal készítettem, a videón pedig csak az út jobb oldala látható. Azt, hogy mi van a bal oldalamon, nem is látják azok, akik közúti veszélyeztetéssel vádolnak.

Azt, hogy mit vagy kit kerül ki az úton, a világhírűvé vált sofőr nem árulta el. "Nem akarom, hogy felkészüljenek az esetből azok, akik bíróságra vinnék az ügyet. Ha tényleg lesz tárgyalás, ott majd elmondom, hogy miért hajtottam végre a kikerülő manővert" – mondta akkor a sofőr.

A kamionsofőr ügyét a be- és feljelentéseiről ismert Tényi István vitte rendőrségre.