New Yorkban nem számít, kinek mi van a lába között

wc toalett tábla
This photo taken on January 7, 2011 shows informative street signs for pedestrians in Prague. AFP PHOTO / MICHAL CIZEK
Vágólapra másolva!
New York városa új szabályozást léptet életbe, amivel szigorúan tiltják a transznemű és gender-nonkonform személyek diszkriminációját, sőt mindenféle nemi alapú diszkriminációt. Például nem csak biológiai nők használhatják a női mosdót, hanem mindenki, akinek női identitása van. Az éttermek pedig nem kötelezhetik csak a férfiakat a nyakkendőviselésre.
Vágólapra másolva!

New York városa új szabályozást léptet életbe: a jövőben akárki használhatja az azonos neműeknek fenntartott létesítményeket (például mosdókat és öltözőket) attól függetlenül, hogy milyen az anatómiai felépítése, a megjelenése vagy milyen nem szerepel a személyijén.

Táblát kell kifüggeszteni

A létesítményekben külön táblát kell kifüggeszteni, az alábbi szöveggel: „New York városának törvényei értelmében

A szabály nem csak az állami intézményekre vonatkozik, alkalmazni kell a magánvállalkozásoknál, például éttermekben, konditermekben, uszodákban is.

Senkit sem szabad nemi alapon diszkriminálni Forrás: AFP/Michal Cizek

Kemény bírság a szabályszegőknek

„Az elfogadott szabályok világosan lefektetik, hogy a város mit tekint diszkriminációnak” – mondta Carmelyn P. Malalis, New York emberi jogi bizottságának tagja.

Azokat a vállalkozásokat, amelyek nem tartják be a szabályt, akár 250 ezer dollárra (72 millió forintra) is büntethetik.

A diszkrimináció minden formája tiltott

A szabályozás legmarkánsabb eleme, hogy senkit sem lehet biológiai neme alapján kitiltani sehonnan sem. De mindenféle más nemi megkülönböztetést is tilt. Például

egy étterem sem kötelezheti csak a férfi vendégeit, hogy nyakkendőt viseljenek,

és egy munkáltató sem írathatja az alkalmazottja névtáblájára, hogy „John”, ha az illető azt szeretné, hogy „Jane”-nek szólítsák.

Nem New York az első

Az elfogadott szabályozás nem teljesen új az Egyesült Államokban, már több város kiterjesztette a diszkrimináció tiltását a transznemű személyekre, emlékeztet cikkében a Wall Street Journal.

A város becslései szerint New Yorkban 25 ezer transznemű vagy gender-nonkonform személy él.