Párttársa támadja Merkelt a menekültek miatt

Angela Merkel
German Chancellor Angela Merkel (CDU) receives President of Afghanistan Ashraf Ghani at 02.12.2015 at the Chancellery in Berlin. The two leaders are meeting for auspicious occasion of 100 years of friendly relationships between both states and for conversations about the situation in Afghanistan. Foto: Markus Heine / heineimaging (Photo by Markus Heine/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
A szász-anhalti tartományi miniszterelnök elfogadhatatlannak tartja, hogy a német kancellár nem korlátozza a menedékkérők számát. Szerinte Angela Merkel azért nem támogatja a javaslatát, mert ezzel a kancellár a saját vereségét ismerné el.
Vágólapra másolva!

Konkrét számokat akar a német kancellártól hallani Reiner Haseloff, a szász-anhalti tartományi miniszterelnök. A kormánypárti CDU képviselője bírálta pártja döntését, hogy nem korlátozza a befogadandó menedékkérők számát. Reiner Haseloff elhibázottnak nevezte a lépést – írja a Spiegel Online.

Kiszámolta

„Hosszú ideje megy a vita a felső plafon körül, de előrelépés eddig nem történt” – mondta Reiner Haseloff. A szász-anhalti tartományi miniszterelnök sérelmezi, hogy becslés sem hangzott el arról, hány embert képes Németország felszívni.

A kereszténydemokrata képviselő kiszámolta, hogy saját tartománya hány menekültet lenne képes befogadni. Szerinte

Szász-Anhalt évente 12 ezer bevándorlót tudna elhelyezni

anélkül, hogy az újonnan érkezők kirekesztésével vagy a munkanélküliség növekedésével járna. Számításai alapján Németország összesen 400 ezer embernek tudna otthont adni, ennél többnek semmiképpen sem, véli a politikus.

Angela Merkel és Reiner Haseloff: ekkor még egyetértettek Forrás: Origo

Vereségét ismerné el

A tartományi kormányfő egy, a menekültszám korlátozásáról szóló javaslatot is benyújtott a Bundestagban. A felső plafont testvérpártjuk, a bajor CSU és a Junge Union is támogatja. Ha azonban Merkel az indítvány mellé állna, azzal saját politikai vereségét ismerné el.

Szemléletváltás kell

Markus Söder, a bajor pénzügyminiszter szeptemberben szemléletváltást sürgetett a menekültpolitikában. A menekültek iránti szolidaritás, az áldozatvállalás és a befogadás kultúrájának nap mint nap tapasztalható jelei

lelkesítőek, és nagyszerű képet közvetítenek Németországról

és Bajorországról, de világossá kell tenni, hogy Németország tartósan nem lehet "a világ összes menekültjének országa" – mondta ekkor Marcus Söder.