Németh Zsolt szimpátiát tapasztalt Amerikában

Németh Zsolt
Németh Zsolt az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke
Vágólapra másolva!
A biztonságpolitikai helyzet megváltozása miatt a magyar-amerikai vitás kérdések hátrébb sorolódtak – mondta az Origónak Németh Zsolt, a külügyi bizottság elnöke. A politikus Washingtonban az amerikai kongresszus külügyi bizottságának elnökével is találkozott. 
Vágólapra másolva!

A magyar-amerikai viszony jobb állapotban van, mint amilyennek tűnik, ez mindenféleképpen reménykeltő – mondta az Origónak Németh Zsolt. A külügyi bizottság elnöke jelenleg Washingtonban tartózkodik. A fideszes politikus találkozott Ed Royce-al, az amerikai külügyi bizottság elnökével, és részt vett a NATO-parlamenti közgyűlésének a konferenciáján.

Németh Zsolt szerint a magyar-amerikai vitás kérdések leértékelődtek Fotó: Bielik István - Origo

Hangulat

Elnökválasztási hangulat van a tengerentúlon. ami a külpolitikai kérdések felértékelődésével jár. Éppen emiatt sajátos helyzetben van a magyar külpolitika – mondta Németh Zsolt. Ebben a helyzetben

Magyarországnak nincsenek pártpolitikai érdekei,

abban vagyunk érdekeltek, hogy egy Európával partneri viszonyt ápoló amerikai politika érvényesüljön a választás után is.

Németh Zsolt szerint az új nemzetközi helyzetben a NATO magára talált, és ez előrevetíti az intenzívebb amerikai-európai együttműködést. Kitüntetett szerepet tölt be ebben a migráció és a terrorizmus kezelése. Ebben a kérdésben Németh Zsolt szimpátiát tapasztalt a magyar álláspont irányába. Amerika számára természetes, hogy mindenki eldöntse, ki kivel akar együtt élni, ahogyan a határok védelme is magától értetődik – mondta a külügyi bizottság elnöke.

Colleen Bell amerikai nagykövet szerint mindenkinek joga van megvédenie a határait Fotó: Polyák Attila - Origo

Leértékelődés

A magyar-amerikai vitás kérdések természetesen jelen vannak az amerikai politikában – mondta Németh. Az új biztonságpolitikai rendszerben azonban változott ezen kérdések megítélése, és már nem ezek számítanak a legfontosabbnak – mondta a külügyi bizottság vezetője.

A jövő esztendő kiemelt eseménye lesz az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójának a megünneplése. Az amerikai magyarok körében

konkrét elképzelések vannak az ünnepségekre

vonatkozóan. Budapest mellett Washington lehet az a helyszín, ahol kiemelt formában lehet majd megemlékezni – mondta Németh Zsolt. A politikus szerint élnünk kell azzal a lehetőséggel, hogy az 56-os évforduló alkalmából a felső szintű kapcsolatok intenzitását növelhetjük.

Duplázás

Proaktív szerepet kell betöltenie az Egyesült Államoknak a világban, hogy megakadályozza a hatalmi vákuum kialakulását, ennek megvalósulása a jövő évi amerikai elnökválasztás eredményétől is függ – jelentette ki Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke még péntek este Washingtonban, az Amerikai Magyar Koalíció (HAC) hagyományos Mikulás-vacsoráján.

A párizsi terrortámadás hatása szeptember 11-hez mérhető Forrás: AFP/Thomas Samson

Rámutatott, hogy az elmúlt két évben

Oroszország visszatért a nemzetközi porondra.

Németh Zsolt szerint a november 13-ai párizsi terrortámadás hasonló hatással volt Európára, mint a 2001. szeptember 11-ei merényletek az Egyesült Államokra.

Bejelentette, hogy Magyarország a következő hat-hét évben meg fogja duplázni védelmi kiadásait. Emlékeztetett rá, hogy Budapest az elsők között ajánlott fel katonákat az Iszlám Állam (IÁ) dzsihádista szervezet elleni iraki harcokra, és kifejezte abbéli reményét, hogy mások is követni fogják ezt a példát.