Betiltják a karácsonyt Bruneiben

Horizontal
Brunei's Sultan Hassanal Bolkiah salutes during a ceremonial guard of honour to mark his 68th birthday celebrations in Bandar Seri Begawan on August 14, 2014. The monarch turned 68 on July 15, but the celebrations were postponed due to the holy month of Ramadan. The sultan is one of the world's longest-reigning monarchs. AFP PHOTO / AFP / STR
Vágólapra másolva!
Féltik az iszlám hitet, ezért megtiltják a karácsony ünneplését a muszlimoknak Bruneiben. Bárki más, aki ünnepelni akar, a hatóságoknál kell, hogy bejelentse.
Vágólapra másolva!

Akár öt év börtönt is kaphat Bruneiben az, aki illegálisan ünnepli a karácsonyt – írja helyi beszámolókra hivatkozva a The Telegraph. A konzervatív borneói muszlim monarchiában a büntetéshez ezentúl az is elég lesz, ha valaki ünnepi üdvözleteket küld vagy mikulássapkát hord.

A tiltás a muszlimokra vonatkozik – az ő hitüket ugyanis a helyi vallásügyi minisztérium szerint károsítja a karácsony –, de mindenki másnak is kötelessége bejelenteni a hatóságoknál, ha ünnepelni akar.

Hasszanal Bolkiah szultán bekeményített Forrás: AFP/Dean Kassim/Str

A jelentős olajvagyonnal rendelkező, 420 ezres ázsiai országban a lakosság 65 százaléka muszlim.

Korábban helyi imámok arra figyelmeztettek, hogy bármilyen ünnep, amely nem köthető az iszlámhoz, ismeretlen károkat okozhat:

A korlátozás miatt a helyiek a közösségi médiában, #MyTreedom hashtaggel ellátott bejegyzésekben fejezik ki nemtetszésüket.