Merényletek Párizsban: újabb gyanúsítottak bilincsben

Vágólapra másolva!
Belgiumban két újabb gyanúsítottat vettek őrizetbe a november 13-i párizsi merényletekkel összefüggésben - jelentette be a belga szövetségi ügyészség csütörtökön.
Vágólapra másolva!

A hatóságok terrorszervezetben való részvétel vádjával elrendelték a két férfi előzetes letartóztatását, és ezzel nyolcra nőtt a belgiumi vádemelések száma az ügyben. Név nélkül nyilatkozó illetékesek arról számoltak be, hogy a vasárnap reggel

őrizetbe vett férfiak nincsenek a leginkább keresett gyanúsítottak között.

Házkutatások Belgiumban

Az egyik gyanúsítottat a brüsszeli repülőtéren fogták el, amikor fel akart szállni egy, Marokkóba tartó repülőgépre. A belga főváros Molenbeek nevű kerületében élő 20 éves francia állampolgár tagja volt a párizsi Stade de France stadionnál magát felrobbantó Bilal Hadfi társaságának. A Samir Z.-ként azonosított férfi

a gyanú szerint idén már legalább kétszer megpróbált Szíriába utazni.


A másik gyanúsított egy, Pierre N.-ként azonosított 28 éves belga állampolgár, őt molenbeeki otthonában vették őrizetbe. A vádhatóság közlése szerint a rendőrség két másik helyen is házkutatást tartott, Molenbeekben és a szintén Brüsszelben található Jette kerületben. A két gyanúsított előzetes letartóztatását csütörtökön meghosszabbították egy hónappal.

Abdeslam még szökésben van

Abdeslamot, a párizsi merényletek egyik feltételezett elkövetőjét továbbra sem sikerült kézre keríteni. A magát Yassine Baghlinak is nevező belga férfi ellen a terrortámadásokat követően Belgium nemzetközi elfogatóparancsot adott ki, de azóta is szökésben van, és azt sem tudni biztosan, hogy még Európában van-e.

A belga rendőrség által első számú közellenségként aposztrofált fiatalember

két testvére közül Ibrahim öngyilkos merénylőként robbantotta fel magát a párizsi Bataclan koncertteremben, a másikat, Mohamedet pedig még a merényletsorozatot követő hétvégén őrizetbe vették a brüsszeli Molenbeekben.