Ha nincs papírja, menjen vissza

migráns menekült menekültek migránsok macedón szerb határ
Migrants and asylum seekers walk on a dirt road after crossing the Macedonian-Serbian border near the village of Miratovac on October 20, 2015. Tens of thousands -- many fleeing violence in Syria, Africa and Afghanistan -- have been making their way from Turkey to the Balkans in recent months, hoping to reach Germany, Sweden and other EU states. AFP PHOTO / ARMEND NIMANI
Vágólapra másolva!
A bajor CSU párt ezentúl nem engedné be azokat a menekülteket Németországba, akiknek nincsenek érvényes irataik. 
Vágólapra másolva!

Angela Merkel pártjának koalíciós partnere megelégelte, hogy a menedékérők érvényes papírok nélkül is beutazhatnak Németországba. A Bajor Keresztényszociális Unió (CSU) a beutazásra feljogosító iratok nélkül érkezőket visszafordítaná a szomszédos Ausztriába – írja a Die Zeit német napilap.

Trükkös bajorok

A párt megengedné azonban a szükséges dokumentumok beszerzését Németország bármelyik biztonságos szomszédos országában. A dublini egyezmény szerint abban az országban kell lefolytatni a menekültügyi eljárást, amelyikben először az unió területére lépett a menedékkérő.

A csavar azonban itt következik, ha szó szerint vesszük az uniós megállapodást, akkor

a papírok nélkül érkezők közül senki sem juthatna el Németországba.

A nyugat-európai ország összes szomszédos állama biztonságosnak minősül, így az eljárást ezekben kell lefolytatni. A legnagyobb nyomás alá egyértelműen Ausztria kerülne.

Horst Seehofer bajor tartományi miniszterelnök, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke szigorúbb menekültpolitikát követel Forrás: MTI/EPA-DPA/Marc Müller

Szakadatlanul jönnek

Németországba a hideg idő ellenére naponta ezresével érkeznek migránsok a balkáni útvonalon. A szlovén hatóságok egyedül kedden 2000 menekültet számoltak össze, egy nappal korábban ez a szám ennek a duplája volt.

Karácsony hétvégéjén összesen 11 ezer embert regisztráltak Szlovéniában.

Amióta a magyar kormány lezárta a horvát határt is a migránsok elől, a menekültáradat terhe teljes egészében Szlovéniára nehezedik. Október közepétől 372 ezer menedékkérő utazott keresztül a kétmilliós országon.