Megint ropogtak a fegyverek Kelet-Ukrajnában

Ukrajna Donetsk airport ruins airport war debris dpr SQUARE FORMAT
2746842 11/26/2015 A self-defense fighter of the Donetsk People's Republic (DPR) is seen here on the territory of Donetsk airport. Sergey Averin/Sputnik
Vágólapra másolva!
Megint egymást lövik ukránok és „népköztársaságiak” Kelet-Ukrajnában. Halottak az elmúlt 24 órában nem voltak, a történtek teljesen ellentétes értelmezése viszont folytatódik.
Vágólapra másolva!

Ahogy az az elmúlt hetekben megszokottá vált, a második minszki megállapodás utáni igazán eseménytelen nyári és őszi hónapok után ismét egymást lövik az ukrán hadsereg katonái és a Donyeck és Luhanszk megye egyes részeit ellenőrzésük alatt tartó oroszbarát szeparatisták. A TASZSZ helyi beszámolókat idézve azt írta, hogy az ukránok 10 órán át tartották ágyútűz alatt Donyeck északi elővárosát, a rommá lőtt Szergej Prokofjev reptér melletti Szpartakot, egyelőre áldozatok nélkül.

Szakadár katona a donyecki reptér romjainál Forrás: RIA Novosti/Sergey Averin

Megvezetett megfigyelők?

Közben nemzetközi megfigyelők érkeztek az azovi kikötőtől, Mariupoltól északkeletre – és az ellenséges felek közötti ütközőzónában – fekvő Kominternovóba, amit a szakadár hatóságok szerint szintén az ukrán hadsereg lőtt, alig három óra alatt 240 gránáttal. Mindezt úgy, hogy december 22-én az érdekelteket képviselő kontaktcsoportok Minszkben azonnali – december 23-án 0 órától érvényes – és feltétel nélküli tűzszünetben állapodtak meg. Ez már a hatodik ilyen kísérlet a háború kezdete óta.

A frontvonal december 26-án Forrás: Ukrán Nemzetbiztonsági Tanács (NDSC)

A párhuzamos valóságokra jellemző, hogy Kijev szerint a nemzetközi megfigyelőket a donyecki hatóságok megvezették Kominternovóban, hogy hiteltelenítsék az ukrán hadsereget. A hadműveleti parancsnokság sajtóosztálya egyenesen propagandashow-nak minősítette a történteket.

Az ukrán elnöki hivatal hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője, Andrij Liszenko közben arról számolt be, hogy az elmúlt 24 órában három katonájuk sérült meg a kelet-ukrajnai fronton.