Megérkezett az egymilliomodik migráns az Európai Unióba

Refugees and migrants arrive at Eftalou, Lesbos EUROPE Greece GR Hellas Mytilini Mytiline Lesbos Lesvos Aegean SEA Aegean sea NE Aegean refugees migrants immigrants REFUGEE migrant IMMIGRANT crisis refugee crisis refugees crisis refugeescrisis refugeecris
Migránsok Leszbosz szigeténél
Vágólapra másolva!
Több mint egymillió menekültet regisztráltak az Európai Unióban az idén - jelentette a Nemzetközi Migrációs Szervezet. Adataik szerint az érkezők jelentős többsége Görögországban lép be az EU területére. 
Vágólapra másolva!

Minden rekordot megdöntött a menekültválság Európában a Nemzetközi Migrációs Szervezet (International Organisation for Migration) adatai szerint. Kedden kiadott jelentésükben azt írták: 2015-ben több mint egymillió ember érte el irreguláris útvonalakon Európát. A kontinensen a II. világháború óta ez a legnagyobb hullámú tömeges bevándorlás – tették hozzá.

Csak hétfőn 15 csónak érkezett Leszbosz szigetére Forrás: AFP/NurPhoto/Kostis Ntantamis

Még nincs vége az évnek

Az IOM szerint 2015. december 21-éig összesen

1 millió 5504 ember érkezett,

túlnyomó többségük – 816 752 ember – tengeri úton, Görögországba. Ez négyszerese az egy évvel korábbi adatoknak. Az érkezők többsége szír, de vannak köztük afgánok, irakiak és eritreaiak is.

Az egymilliós szám hatalmas, de töredéke a közel-keletinek. A hivatalos adatok szerint csak Törökországban 2,2 millió menekült él. Libanonba 1,1 millió szír menekült, Jordániába pedig 633 ezer. Az európai menekülthullám egyik fő kiváltó oka éppen az, hogy

ezekben az országokban alig kapnak jogokat a menekültek,

és nem vállalhatnak munkát sem.

A legtöbb migráns a görögországi Leszbosz szigetén ér partot, csak hétfőn 15 csónak érkezett.