Lengyelország ellenzi az egységes határvédelmet

Belgien Kapital Vermögen Hauptstadt Zentrum NATO Politik politisch Belgium Benelux Brussels North Atlantic Treaty Organization OTAN capital center foreign headquarters ministers minsiter POL POLITICS SQUARE FORMAT Polish Foreign Minister Witold Waszczykow
Witold Waszczykowski, lengyel külügyminiszter
Vágólapra másolva!
Lengyelország ellenzi az Európai Unió állandó határőrizeti szervének létrehozását - közölte Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter, "nem demokratikusnak" nevezve az Európai Bizottság által előterjesztendő tervet.
Vágólapra másolva!

A múlt hétvégén a lengyel sajtóba is kiszivárgott hírek szerint az Európai Bizottság a varsói székhelyű Frontex európai határőrizeti ügynökség átalakítási tervét fogja előterjeszteni, melynek értelmében az eddigi rendszer helyett egy állandó part- és határőrizeti szervet hoznának létre.

Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter Forrás: AFP/Wiktor Dabkowski

A szervezetnek jogában állna átvenni az Európai Unió külső határainak őrizetét akkor is, ha valamely tagállam kormánya azt ellenzi. A brüsszeli bizottság jogköre lenne a határőrizeti egység telepítése egy adott határszakaszra, az új határrendészeti alakulat és parti őrség igazgatási testületének ajánlása alapján.

A szerv az előterjesztők szerint a schengeni határok megvédését és erősítését szolgálná.

Tiltakoznak

Az RMF FM-nek nyilatkozó Waszczykowski úgy értékelte: az új határőrizeti szerv "önkényesen döntene lépéseiről, az adott tagállamra való tekintet nélkül". Varsó ellenzi az olyan testületek és intézmények létrehozását, melyek "nem egy szélesebb európai képviseletén alapulnak" - szögezte le Waszczykowski, hozzátéve, hogy az Európai Bizottság előterjesztése "azon ötletek egyike, melyek ellen Lengyelország tiltakozni fog".

Támogatói vannak

Az Európai Bizottság várhatóan kedden, az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén terjeszti elő javaslatát, melyet Németország és Franciaország támogat.