Fordítógépet használ az Iszlám Állam ellen harcoló kínai

Kurdok, Kirkuk
Units of the Kurdish Peshmerga wait on the outskirts of Kirkuk, Iraq, 19 June 2014. ISIS- troops took up position about three kilometers away. Photo: Sebastian Backhaus/dpa - NO WIRE SERVICE
Vágólapra másolva!
Egy kínai férfi is felvette a harcot a terroristákkal, és csatlakozott az USA ügyeletes jó barátjához, a kurdokhoz. Nem beszél arabul, fordítógéppel kommunikál társaival.
Vágólapra másolva!

Ba Si Pan az első kínai, aki szárazföldön is harcol az ISIS ellen, legalábbis a férfi ezt állítja magáról. A 25 éves fiatal a Kurd Népi Védelmi Egységhez (YPG) állt be – írja a BBC. A főleg kurdokból verbuvált katonai csoport az Egyesült Államok egyik kulcs-szövetségese az Iszlám Állammal szemben.

Se kutyája, se macskája

Nem beszél sem angolul, sem arabul. Jobb híján fordítógéppel kommunikál társaival. A férfi kurd álnevet használ, hogy védje kilétét. Ba Si az emberiség legnagyobb ellenségének tekinti az Iszlám Államot,

nem nézhette tétlenül, hogy halomra mészárolnak ártatlan embereket.

Ba Si bevallotta, hogy Kínában nem volt munkája, a barátnőjével pedig nemrég szakítottak. A férfi még 2012-ben kapott katonai kiképzést Szecsuan tartományban, ezért alkalmasnak tartja magát a fegyverforgatásra. Szeptember 24-én érkezett Bagdadból Isztambulba, majd onnan a szír határ felé vette az irányt.

A kínai munkanélküli a kurdokhoz csatlakozott Forrás: Anadolu Agency/Emrah Yorulmaz

Bujtogatják a kínai muszlimokat

Kínában közel 10 millió muzulmán él az ország nyugati részén, Hszincsiang tartományban. Az ujgurokat azzal vádolja a kínai kommunista vezetés, hogy sokakat kiképzett az ISIS Irakban és Szíriában, majd visszaküldte őket, hogy terrorakciókat hajtsanak végre. Az ujgurok visszautasítják a vádakat, akik szerint a terrorfenyegetettséget használják fel ellenük.

Ujgur asszonyok rángatnak egy kínai rohamrendőrt egy tüntetésen 2009-ben Forrás: AFP/OPeter Parks

Annyi azonban bizonyos, hogy az Iszlám Állam propagandagépezete a kínai muzulmánokat is célba vette.

Az ISIS kampányvideói már kínai nyelven is elérhetőek,

amiben arra szólítanak fel, hogy ideje fegyvert ragadniuk – írja a Mashable.

A régióban eddig is puskaporos volt hangulat. Rendszeresek az incidensek a rendőrök és helyiek között. Az ujgurokat a kínai vezetés például kényszerbetelepítésekkel próbálja beolvasztani és megfosztani identitásuktól.