Iratok nélkül senkit nem engedne be a bajor CSU

menekültek Németország München
A refugee holds a picture of German Chancellor Angela Merkel after the arrival of refugees at the main train station in Munich, southern Germany, September 05, 2015. Hundreds of refugees arrived in Germany on September 5, 2015 coming from Hungary and Austria. AFP PHOTO / CHRISTOF STACHE
Vágólapra másolva!
Mivel Németországban a becslések szerint a menedékkérők csaknem háromnegyede nem rendelkezik papírokkal, a kormányzó Kereszténydemokrata Unió bajor testvérpártja azt javasolja, hogy csak az okmányokkal érkező menedékkérőket engedjék be az országba.
Vágólapra másolva!

Csak a személyazonosság igazolására alkalmas, érvényes okmánnyal rendelkező menedékkérőket engedné be Németországba a Keresztényszociális Unió (CSU), az Angela Merkel vezette jobboldali kormányzó Kereszténydemokrata Unió (CDU) bajor testvérpártja.

Nem kifogás a háborús állapot sem

A CSU szerint az sem lehet kifogás a belépésre jelentkezőktől, hogy a hazájukban uralkodó állapotok miatt nem tudtak iratokat kiváltani, vagy menekülés közben elvesztek a papírok, hiszen "ideiglenes iratokat a Németországgal szomszédos biztonságos országokban is be lehet szerezni".

A Németországba tartó menekültek közül sokan Angela Merkel kancellár képét vitték magukkal Forrás: AFP/Christof Stache

A párt szerint a menekülthullám ugyan csillapodott, de

a menedékkérők számának tartós csökkentése és korlátozása még nem valósult meg,

pedig csak ennek révén lehet megfelelni a "biztonság és az emberséges befogadás igényének".

Százból csak 30-at engednének be

Rendőrségi becslések szerint a Németországba belépő menedékkérők 70-75 százaléka nem rendelkezik papírokkal. Így

a CSU javaslata azt jelentené, hogy 100 menedékkérőből legfeljebb 30-at engednének be az országba.

A CDU részéről szerdán senki nem jelezte, hogy támogathatják a testvérpárt felvetését. Sőt, Armin Laschet, a CDU egyik alelnöke közvetve elutasította azt, amikor azt mondta, a testvérpártok egyetértenek abban, hogy mindenkinek jogában áll menedékjogi kérelmet benyújtani.