Hodorkovszkij idézést kapott Moszkvából

Mihail Boriszovics Hodorkovszkij orosz olajmágnás és oligarcha, Szurkov mellette dolgozott
Former Russian oil tycoon and Kremlin critic Mikhail Khodorkovsky stand next to a picture of him as part of the Wall Museum exhibition in Berlin on December 22, 2013. Russia's former richest man Mikhail Khodorkovsky on the eve was reunited with his family in Berlin, after his stunning release from a Russian prison and lightning transfer to Germany. AFP PHOTO / DPA/ MICHAEL KAPPELER GERMANY OUT
Vágólapra másolva!
Az orosz igazságszolgáltatás beidézte egy moszkvai bíróságra a Vlagyimir Putyin orosz elnök fő politikai ellenlábasának számító Mihail Hodorkovszkijt egy gyilkossági ügyben - közölte kedden Twitter-üzenetben a volt orosz olajmágnás.
Vágólapra másolva!

Egy gyilkossági ügyben kellene vallomást tennie Moszkvában Mihail Hodorkovszkijnak. A svájcban élő volt olajmágnás idézést is kapott. A dokumentumot lefényképezte, és föltette a Twitterre.

Hodorkovszkij Vlagyimir Putyin orosz elnök fő politikai ellenlábasának számít. 2003-ban gazdasági bűncselekményekért 14 év börtönre ítélték, de 2013-ban, a szocsi téli olimpia előtt elnöki kegyelemmel szabadlábra került.

Még szabadulása napján Svájcba utazott, és azóta is ott él.

Az idézést Oroszországban most 82 éves édesapja vette át. Hodorkovszkij viszont azt mondta, nem megy Moszkvába, nem tesz vallomást. Egyik szóvivője útján elmondta az Interfax orosz hírügynökségnek, hogy nem fog együttműködni a hatóságokkal "ebben a bohózatban". "Ezt már tíz évvel ezelőtt is eljátszották vele" - tette hozzá a szóvivő.

Az 52 éves Hodorkovszkijt - Oroszország egykori leggazdagabb emberét - a hatóságok ezúttal egy 1998-ban történt gyilkosság, a szibériai Neftyejuganszk város polgármesterének megölése ügyében idézték be. A Jukosz olajkonszern alapítójának december 11-én kellene részt vennie a meghallgatáson, ahol ő a gyanúsított.

Az egykori polgármesternek, Vlagyimir Petuhovnak állítólag vitája volt az akkoriban éppen Neftyejuganszkban székelő Jukosszal.

A polgármestert a nyílt utcán lőtték le.

A korábban Oroszország legnagyobb kőolajipari magáncégének számító vállalat biztonsági vezetőjét, Alekszej Picsugint 2007-ben életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték. Állítólag nem csak ezt a gyilkosságot követte el, hanem több másikat is.

Mihail Hodorkovszkij saját arcképével Forrás: AFP/Michael Kappeler

A polgármester megölésének ügyét az orosz hatóságok egyszer már lezárták, ám júniusban váratlanul újranyitották.

Az ügyben megszólalt Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin szóvivője is. Azt mondta, hogy az orosz elnök nem tudott a gyilkossági ügyről, amikor két évvel ezelőtt kegyelmet adott Hodorkovszkijnak.