Három év börtön homoszexualitásért

Vágólapra másolva!
Három év börtönre ítéltek hat diákot Tunéziában a homoszexualitásuk miatt. Ez a legsúlyosabb büntetési tétel, amit kiszabhatnak.
Vágólapra másolva!

Homoszexualitásuk miatt három éves börtönbüntetésre ítéltek hat diákot hétfőn a tunéziai Kejruánban. Mellékbüntetésként öt évre kitiltották őket a városból.

A hároméves börtönbüntetés a legsúlyosabb büntetési tétel, amelyet homoszexualitásért a tunéziai törvények kiszabhatóvá tesznek.

A szomszédok jelentették fel őket

A hat diákot szomszédaik jelentették fel, pár héttel ezelőtt vették őket őrizetbe, és elismerték, hogy "homoszexuális cselekményt" követtek el. Ügyvédjük közölte: fellebbez a "példátlanul szigorú" ítélet ellen.

Az egyik elítélt számítógépén melegpornót is találtak. Ő ezért külön hat hónap büntetést is kapott szeméremsértésért.

Szintén védőügyvédjük mondta el, hogy

a fiatalokat előzetes letartóztatásuk alatt végbélvizsgálatnak is alávetették,

ami az ENSZ szerint kegyetlen, embertelen és megalázó eljárásnak tekintendő.

A civilek tiltakoznak

A Tunéziában a homoszexualitás büntethetőségének eltörléséért küzdő Nap Szövetség nevű civil szervezet elítélte az ítéletet.

A szervezet arra hivatkozik, hogy az ország új alkotmánya szerint az állam garantálja állampolgárai magánéletének védelmét.

A tunéziai belügyminisztérium illetékese a bírálatokra úgy reagált, hogy

a hatóságok feladata a hatályos törvények betartatása.

Szeptemberben homoszexualitása miatt egy másik fiatal férfit egy év börtönre ítéltek Szúszában. Ő is fellebbezett, és jelenleg szabadlábon várja a másodfokú ítéletet.