Hargita megye zászlaja lett a székely zászló

székelyek menete, székelyek, székelyföld, autonómia, Helybéliek egy 250 méter hosszú székely zászlót feszítenek ki a Réty és Maksa közötti úton, a Székelyek nagy menetelésén 2013. október 27-én
A székelyek menete 2013-ban. Zászlójuk péntektől a csíkszeredai megyeházán lobog.
Vágólapra másolva!
A székely lobogót fogadta el a megyei önkormányzat képviselő-testülete Hargita megye hivatalos zászlajaként pénteken, Zetelakán tartott ülésén. 
Vágólapra másolva!

A tanácsban többséggel rendelkező Romániai Magyar Demokrata Szövetség és az Erdélyi Magyar Néppárt frakciói támogatták a döntést,

a Magyar Polgári Párt képviselői tartózkodtak a voksoláson

– írja a szekelyhon.ro.

A székelyek menete 2013-ban. Zászlajuk péntektől a csíkszeredai megyeházán lobog Forrás: MTI/Beliczay László

Leszavazták a román kérést

A székelyföldi megye döntéshozó testületében kisebbségben lévő román tanácsosok azt kérték, hogy a - világoskék alapon arany sávot és a székely nap-hold jelképeket tartalmazó - lobogóra egy piros színű tölgyfalevél is kerüljön fel a románság jelképeként, javaslatukat azonban leszavazták.

A székely zászlót még pénteken ismét kitűzték Csíkszeredában

a megyeházára.

Megtámadhatja a döntést a prefektus

A jelkép korábban is ott lobogott az épület homlokzatán, de két hete eltűnt anélkül, hogy erre az önkormányzat vezetői magyarázattal szolgáltak volna - emlékeztetett a portál.

Incze Csongor, Hargita megye tanácsának RMDSZ-es alelnöke a Székelyhonnak elmondta: nem tartja kizártnak, hogy a prefektus megtámadja a zászlóval kapcsolatos megyei határozatot, azonban mindaddig a székely lobogó ott marad a megyeházán.

A zetelaki ülésen a képviselők ötféle elképzelés közül találták a székely lobogót a legmegfelelőbbnek

arra, hogy Hargita megye hivatalos zászlója legyen.