Halottja is van a donyecki harcoknak

ukrán válság donyeck peski
A Ukrainian army tank is parked at a base near the village of Peski, Donetsk region, on February 16, 2015. Ukraine's army is not planning to pull its heavy weapons back from the frontline late Monday, as it is meant to do under a nascent truce, because of continued attacks by pro-Russian rebels, a military spokesman told AFP. AFP PHOTO / OLEKSANDR RATUSHNIAK
Vágólapra másolva!
Kiéleződött a helyzet a hétvégén Donyeck városa, és az attól nem messze északra, közvetlenül a frontvonalnál fekvő, szakadár ellenőrzésű Horlivka település környékén. A két és fél órás harcban egy ukrán katona életét vesztette. 
Vágólapra másolva!

Életét vesztette egy ukrán katona a Donyeck közelében kiújult harcokban - közölte kijevi sajtótájékoztatóján Olekszandr Motuzjanik, az elnöki hivatal szóvivője.

Donyecknél kiújultak a harcok Forrás: AFP/Genya Savilov

Két és fél órás harc

Az ukrán katona a Horlivka településsel szomszédos, részben szakadár, részben kijevi ellenőrzés alatt lévő Zajceve falunál esett el. A térségben a szakadár erők nemrég támadásba lendültek az ukrán hadsereg magaslati állásai ellen. A rohamokat az ukrán katonák visszaverték, ezután viszont a szakadárok tüzérsége zúdított heves tüzet a hadsereg állásaira.

Olekszandr Olejnik, a térségben szolgáló egyik katonai alakulat parancsnoka a TSZN televízió hírműsorában azt mondta, hogy

a csata két és fél órán át tartott.

A támadók közül becslése szerint legalább harmincan vesztették életüket és sokan megsebesültek. Az ukránok értesülései szerint a szakadárok növelték a zsoldosok létszámát Horlivkában. Ez alapján arra lehet következtetni, hogy újabb támadásokra készülnek.

Ukrán tank Donyeck közelében Forrás: AFP/Oleksandr Ratushniak

Érkeztek a tankok

A hadműveleti parancsnokság tájékoztatása szerint

Zajceve egyik iskolájába civileket gyűjtöttek be a szakadárok,

és az épületből lőttek az ukrán katonákra. Utóbbiak a civilek jelenléte miatt nem lőttek vissza. A DAN szakadár hírügynökség ugyanakkor az önkényesen kikiáltott Donyecki Népköztársaság "védelmi minisztériumára" hivatkozva azt jelentette, hogy az ukrán fegyveres erők támadásai miatt károk keletkeztek a zajcevei 15. számú iskola épületében, továbbá egy nő életét vesztette a településen folyó tűzharcok következtében.

Közben a hadműveleti parancsnokság sajtóosztálya közölte, hogy Horlivka közelében, közvetlenül a frontvonalnál szakadár harckocsik jelenlétét észlelték. A parancsnokság légi felvételt is közzétett az egyik faluban felfedezett harckocsiról.

Sok a halott

A környéken lévő Majorszk településnél pénteken hajtott végre rajtaütést egy 100 fős szakadár csapat az ukrán katonák ottani állása ellen, utóbbiak a támadást visszaverték. Motuzjanik vasárnap közölte, hogy

a katonai jelentés szerint mintegy 20 szakadár vesztette életét és 30 sebesült meg.

A szóvivő kijelentette, hogy a Majorszknál elszenvedett súlyos veszteségek ellenére a szakadárok folytatják támadásaikat Horlivka peremvidékén: Zajcevét 82 milliméter kaliberű aknavetőkkel lőttek, Novhorodszkében pedig orvlövészek "dolgoznak".

A megyeszékhelytől, Donyecktől nyugatra szintén feszült a helyzet. Motuzjanik szavai szerint a legtöbb tüzérségi támadást a Piszki településnél lévő katonai állásokra mérték a szakadárok. A Donyecki Népköztársaság "védelmi minisztériuma" viszont vasárnap az ukrán fegyveres erőket vádolta meg azzal, hogy tüzérségi csapásokat mértek Donyeckre Piszki település felől.