Délszláv háború: újabb személyt vádoltak meg

- Horizontal PRESIDENTE OFFICIAL VISIT SMILING
President of Chile, Michelle Bachelet (R) talks with Bosnian Serb member of the presidency, Borislav Paravac (L) 11 May 2006, during a visit to meet the 23 strong contingent of Chilean peacekeepers in village of Ramici, near Western Bosnian town of Banja Luka. Chile is one of few non-E.U. countries who support the E.U. peacekeeping efforts in this country. AFP PHOTO STR / AFP / STR
Vágólapra másolva!
Háborús és emberiesség elleni bűncselekményekkel vádolták meg Borislav Paravacot, a boszniai elnökség egykori szerb tagját, aki a vád szerint az 1992–1995-ös boszniai háború idején, 1992 és 1993 között bosnyák és horvát civilek elleni támadásokban vett részt – számolt be a honlapján a Nezavisne Novine című szarajevói napilap csütörtökön. 
Vágólapra másolva!

Borislav Paravac 2003 és 2006 között volt a bosznia-hercegovinai háromtagú államelnökség tagja. Paravac mellett további három ember ellen emeltek vádat, mert – ahogy a vádiratban olvasható – háborús bűncselekményekben, civilek meggyilkolásában, foglyul ejtésében, kínzásában és emberek tízezreinek elűzésében vettek részt az észak-boszniai Doboj környékén.

Borislav Paravac (bal oldalon) állítólag civilek elleni akcióban vett részt Forrás: AFP/Str

A civilek elleni atrocitások egy széles körű és módszeres támadás részei voltak, amelynek célja a nem szerb lakosság eltávolítása volt – közölte a boszniai ügyészség. A vád szerint a négy férfi nagyszámú vallási és kulturális emlékmű elpusztításában is részt vett.

A boszniai háborúban mintegy 100 ezren vesztették életüket, és majdnem kétmillióan kényszerültek otthonuk elhagyására. Háborús bűnök miatt eddig több mint kétszáz embert ítéltek el, többségükben szerbeket.