Szavazás után bombázni kezdtek a britek

Horizontal
David Cameron brit miniszterelnök David Manning ezredessel egy Eurofighter Typhoon vadászgép előtt a Brit Királyi Légierő northolti bázisán tett látogatáson. A mai napon Cameron benyujtotta új védelmi tervét amelyben 17 milliárd euróval emelné az ország védelmi költségeit.
Vágólapra másolva!
Négy brit Tornado típusú harci repülőgép szállt fel a brit királyi légierő ciprusi támaszpontjáról csütörtök hajnalban, és végrehajtották az első légicsapásokat az Iszlám Állam nevű dzsihádista terrorszervezet szíriai állásai ellen. Korábban a londoni alsóház jelentős többséggel jóváhagyta a szíriai hadműveletekbe való becsatlakozást. A brit gépek eddig csak Irakban bombázhatták az Iszlám Államot.
Vágólapra másolva!

A brit védelmi minisztérium megerősítette, hogy négy Tornado típusú harci repülőgép légicsapásokat hajtott végre szíriai célpontok ellen. A repülők már vissza is tértek - közölte a minisztérium egy szóvivője.

A BBC brit televízió tudósítója arról számolt be, hogy két harci repülőgép egyenként

három lézerirányítású bombával felszerelve szállt fel.

A védelmi tárca várhatóan csütörtökön tájékoztat bővebben a célpontokról.

Korábban Philip Hammond külügyminiszter csak annyit mondott a BBC-nek, hogy a brit kormány nem ad "helyszíni közvetítést" a légierő aktuális műveleteiről.

A közszolgálati televíziónak nyilatkozó szakértők a parlamenti szavazás után közölték, "nem lenne meglepő", ha már el is kezdődött volna a brit királyi légierő (RAF) tevékenysége a szíriai légtérben, mivel a brit kormány is jelezte, hogy a parlamenti jóváhagyás után a légierő "a gyakorlati lehetőségek szerinti legrövidebb időn belül" bekapcsolódik a nemzetközi koalíció szíriai műveleteibe.

David Cameron brit miniszterelnök David Manning ezredessel egy Eurofighter Typhoon vadászgép előtt a Brit Királyi Légierő northolti bázisán Forrás: AFP/Justin Tallis

A ciprusi Akrotiri brit légitámaszpontjáról - amely brit szuverén felségterület - eddig is szálltak fel brit légi kötelékek az Iszlám Állam elleni bevetésekre, de eddig csak a dzsihádista szervezet iraki állásait támadhatták. A szerda éjjeli alsóházi szavazásig az RAF felhatalmazása nem terjedt ki a részvételre a szíriai légi hadműveletekben.

A szíriai légi hadműveletekről szóló javaslatot végül 397:223 arányban hagyta jóvá az alsóház, vagyis a kormányzó Konzervatív Párt frakciójának 17 fős többségénél sokkal nagyobb támogatást kapott az indítvány.

Ez mindenekelőtt azt tükrözi, hogy a legnagyobb ellenzéki erő,

a Munkáspárt számos képviselője is megszavazta a konzervatívok beterjesztését,

annak ellenére, hogy Jeremy Corbyn, a Labour vezetője nem támogatta a kormányzati javaslatot.