Obama bízik a föld megmentésében

Vágólapra másolva!
Barack Obama amerikai elnök szerint a párizsi ENSZ-konferencián szombaton elfogadott, átfogó klímavédelmi megállapodás jelenti „a legnagyobb esélyt arra, hogy megmentsék a földet”.
Vágólapra másolva!

A párizsi döntés után a washingtoni Fehér Házban nyilatkozva Obama kijelentette, hogy mint minden szerződés, ez sem lehet tökéletes, a megvalósítás útja pedig nehéz és kihívásokkal teli.

Mégis fordulópontot jelenthet a káros éghajlatváltozás elleni nemzetközi fellépésben, és „megmutatja, hogy mi minden lehetséges, ha a világ összefog”.

Az egyezmény szerinte hosszú távra megteremti azokat a kereteket, amelyekre a nemzetközi közösségnek szüksége van a klímaválság megoldásához.

A klímacsúcsot tüntetések is kísérték Forrás: AFP/saget/Joel Saget

A többieknek is tetszik

A megállapodást szombat este számos más vezető politikus is méltatta. Angela Merkel német kancellár például azt emelte ki, hogy az emberek milliárdjainak segíthet megfelelő életfeltételeket biztosítani a távolabbi jövőben is.

David Cameron brit miniszterelnök fogalmazása szerint Párizsban létfontosságú lépéseket tettek, amelyek révén „gyermekeink és unokáink is látni fogják, hogy ez a generáció megtette kötelességét a bolygó jövőjének biztosítása érdekében”.

Az európai uniós központi intézmények vezetői történelminek nevezték az egyezményt, és az üzleti világ képviselői, valamint a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank vezetői is üdvözölték a megállapodást, és a szükséges anyagi források előteremtésére szólítottak fel.