Avakov vízzel öntötte le Szaakasvilit

Grúzia, választások, utóélet, Miheil Szaakasvili grúz elnök
Vágólapra másolva!
Odessza megye kormányzója és az ukrán belügyminiszter egy odesszai vegyiüzem privatizációján veszett össze. A vitát Avakov azzal zárta le, hogy leöntötte vízzel Szakaasvilit.
Vágólapra másolva!

Annyira elfajult egy veszekedés Miheil Szaakasvili, Odessza megye kormányzója, volt grúz államfő és Arszen Avakov ukrán belügyminiszter között, hogy ez utóbbi egy pohár vízzel leöntötte vitapartnerét - erről a történet főszereplői maguk számoltak be kedden a nyilvánosságnak.

Szaakasvili és Avakov egy odesszai vegyiüzem privatizációján veszett össze Forrás: AFP/Vlano Shlamov

Az "incidens" az ukrán államfői hivatalban a reformok helyzetéről tartott - Petro Porosenko által összehívott - zártkörű ülésen történt hétfőn. A tanácskozás az elmérgesedett vita miatt kudarcba fúlt, Porosenko berekesztette az ülést.

Sértő szándékkal utalt grúz mivoltára

Avakov kedden maga számolt be Facebook-oldalán az esetről. Eszerint az ülésen élénk vita bontakozott ki az egyik odesszai vegyiüzem privatizációjáról.

Только что на Раде реформ господин Саакашвили в ответ на мой вопрос к нему - почему он по ОПЗ общался с русским олигарх...

Szerző: Arsen Avakov, 2015. december 14.

Szaakasvili korrupcióval vádolta meg Arszenyij Jacenyuk kormányát, amiért elutasította az említett üzem magánosítását.

Politikai ellenfelei viszont azt vetették a kormányzó szemére, hogy a céget el akarja adni az oroszoknak, miközben elmélyültek az ellentétek Ukrajna és Moszkva között.

Avakov sértő szándékkal utalt Szaakasvili "grúz" mivoltára.

Avakov a közösségi oldalon elismerte, hogy ezután egy pohár vízzel leöntötte le az odesszai kormányzót. A szóváltás tényét Szaakasvili is megerősítette, bár ő úgy fogalmazott, hogy a miniszter "megpróbálta" leönteni őt vízzel.

Porosenko elítélte Avakovot

Porosenko kedden állást foglal az ügyben, elmarasztalva Avakovot. Az ukrán parlamentben a képviselők egy csoportja határozattervezetet nyújtott be Avakov belügyminiszter leváltására.

Porosenko május 30-án nevezte ki Odessza megye kormányzójává Szaakasvilit. Az elnök azt várta volt grúz elnöktől, hogy vezetése alatt sikerüljön megvédeni e stratégiainak tekintett terület szuverenitását, és hatékonyan felvenni a harcot a korrupcióval.