Amerika szerzett egy felesleges Facebook-barátot

Montenegró
Kilátás a Kotori-öbölre a Szent János-erődből
Vágólapra másolva!
Montenegró felvétele a NATO-ba olyan, mintha az Amerikai Egyesült Államok visszaigazolt volna a Facebook-on egy ismeretlen embert - írja a Forbes publicistája.
Vágólapra másolva!

Montenegrót 650 ezren lakják, az ország bruttó nemzeti összterméke alig valamivel van 4,6 milliárd dollár fölött. Hadserege 2080 főből áll - 1500-an szolgálnak a szárazföldi erőknél, 350-en a haditengerészetnél és 230-an a légierőnél.

Montenegrót meghívták a NATO-ba.

Doug Bandow, a Forbes publicistája szerint ez pont olyan, mint amikor az ember ismeretleneket jelöl vissza a Facebookon: nincs értelme.

Elitklub lett a NATO

"Montenegró egy szép ország. De mit tud hozzátenni az ország Amerika biztonságához?" - teszi fel a kérdést.

A szerző szerint semmit. Hozzáteszi viszont, hogy mára a NATO szerepe is átalakult. "Ez a szövetség valamikor a tönkrement és elszegényedett nyugat-európai nemzeteket védte a tömeggyilkos Sztálintól és a Vörös Hadseregtől. Mára viszont egy elitklubbá vált, amibe mindenki csak azért akar belépni, mert az menő" - írja.

Szerinte Montenegrót senki sem fenyegeti.

Sőt, Európában igazából fel sem tűnne senkinek, ha bárki is Montenegrót fenyegetné.

Montenegró szép ország: kilátás a Kotori-öbölre a Szent János-erődből Forrás: Grówald Barbara

"Nem lehet haragudni a montenegróiakra - akik közül egyébként sokan ellenzik a csatlakozást. Lesz egy NATO-nagykövetük Brüsszelben, aki ott ülhet a világ vezető hatalmainak társaságában.

Minden bizonnyal segélyt is kapnak majd a hadsereg modernizálására"

- fogalmaz a publicista.

Szerinte a felvétel Montenegró számára is jó alkalom, hogy kicsit kihúzza magát Szerbia, a korábbi nagy testvér előtt. (Szerbia-Montenegró korábban egy ország volt. A volt jugoszlávia romjain 2003-ban alakult meg az államszövetség, és 2006-ban már fel is bomlott. A szétválás békésen ment végbe.)

Ki lehet az új Hitler?

A cikk szerzője azt azért megjegyzi, hogy egyetlen valódi haszna mégiscsak lehet az ország NATO-csatlakozásának: "Montenegrót immár védi a szerződés egy új Hitlertől, akinek felbukkanását és világuralmi terveit már sokan látni vélik". Doug Bandow nem nevezi meg konkrétan, hogy kire gondol, amikor az "új Hitlerről" beszél.

Oroszországból egyébként már szóltak, hogy nem örülnek Montenegró felvételének. "Válaszlépéseket von maga után Montenegró meghívása a NATO-ba" - jelentette ki szerdán Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő Moszkvában, de konkrét intézkedésekről nem beszélt.

Az Észak-atlanti Szerződés Szervezete, a NATO szerdán hivatalosan hívta meg Montenegrót, hogy csatlakozzon hozzá 29. teljes jogú tagországként. A döntés a tagállamok külügyminisztereinek brüsszeli ülésén született meg.

"Gratulálunk Montenegrónak" – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a találkozó kezdetén a szövetség brüsszeli székházában.

Ez egy csodálatos szövetség kezdete"

– tette hozzá. Stoltenberg elmondta, hogy a döntéssel megkezdődhetnek a tárgyalások az egykori jugoszláv tagköztársaság belépéséről.

Montenegró másfél év múlva vális a NATO teljes jogú tagjává.