Szerbia és Macedónia válogat a migránsok között

Horizontal MIGRATION AND IMMIGRATION REFUGEE EXODUS DISPLACED PERSONS CONSQUENCES OF WAR CENTRE DE RECEPTION DES ETRANGERS DISPLACED PERSONS CAMP REFUGEE CAMP MAN QUEUE BORDER CROWD
Százak rekedtek a határok között
Vágólapra másolva!
Szerbia és Macedónia korlátozta a beáramló migránsáradatot, és csak a szíriai, iraki és afgán bevándorlókat engedi át - közölte csütörtökön az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának belgrádi irodája.
Vágólapra másolva!

Melita Sunjic, a szervezet belgrádi szóvivője elmondta, hogy szerda 18 óra óta a szerb hatóságok a szerb-macedón határról visszafordítják a nem szíriai, iraki vagy afgán állampolgárokat, illetve utóbbiak közül is azokat, akik nem rendelkeznek görög vagy macedón regisztrációs papírokkal. Eddig mintegy száz embert küldtek vissza Macedóniába. Hozzátette: a szerb-macedón határ melletti

Presevóban jelenleg nem végeznek regisztrációt,

mindenkit visszaküldenek, akit korábban nem vettek nyilvántartásba Görögországban vagy Macedóniában.

Engedményt kaptak a pakisztániak is

Az éjszaka a szerb-horvát határon is hasonló intézkedéseket vezettek be, a Bródba (Slavonski Brod) induló vonatokra csak a szíriaiakat, irakiakat, afgánokat és pakisztániakat engedték fel. Így Sidnél körülbelül 440-en ragadtak arra várva, hogy a hatóságok megváltoztassák döntésüket. Sunjic közölte, hogy éjszaka körülbelül 300-an a mezőn keresztül próbáltak meg átjutni Horvátországba, a hatóságok azonban visszaszorították őket.

Százak rekedtek a határok között Forrás: AFP/Dimitar Dilkoff

Macedónia éjjel háromkor zárta le a határait a szerbbel megegyező kritériumok alapján, így mintegy százan rekedtek Görögország és Macedónia között.

Szlovénia nem fogad gazdasági migránsokat

A szlovén hatóságok csütörtökön jelentették be, hogy visszafordítják a gazdasági migránsokat a horvát határról.

A rendőrség egyik szóvivője a Reuters brit hírügynökséget arról tájékoztatta, hogy

Szlovénia mostantól csak olyan országokból fogad migránsokat, ahol fegyveres harcok folynak.

Drago Menegalija rendőrségi szóvivő úgy indokolta a döntést, hogy az utóbbi napokban egyre több olyan ember érkezett, akikről okuk van azt feltételezni, hogy gazdasági migránsok.

A lépésről tájékoztatták Horvátországot, de még nem kaptak választ a horvát féltől.