Szeméthegyet sodor a víz a magyar határ felé

Áradás, Kárpátalja
Vágólapra másolva!
A Tisza ukrajnai szakaszának hegyvidéki területein településeket, utakat öntött el a víz. Rahón gyerekek kerültek veszélybe, a megáradt víz pedig rengeteg szemetet sodor a magyar határ felé.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt napok, hetek esős időjárása miatt megemelkedett a Magyarországgal szomszédos ukrajnai megye folyóinak vízszintje.

Járhatatlanná vált út az áradás miatt Kárpátalján Forrás: zak-kor.net

A legkritikusabb a helyzet a Tisza felső szakaszán alakult ki. Mára virradóra a folyó kilépett medréből Rahónál és Gyertyánligetnél. Földcsuszamlásról is érkezett jelentés.

Veszélyben voltak a gyerekek

Szombat reggel a Tisza elárasztotta Rahó főutcáját. Az átmenő forgalmat ideiglenesen le kellett zárni, csak tehergépjárműveket engednek át.

A város alacsonyabban fekvő házait is fenyegeti a víz.

Az ott élő gyerekeket a helyi kórház gyermekosztályán helyezték el ideiglenesen. Az áradás miatt szeméthegyet is sodor a víz a magyar határ felé.

A Rahóhoz közeli Bilin település körzetében két hegycsuszamlást is észleltek, károkról egyelőre nem érkezett jelentés.

Gyertyánligeten (Kobilecka Poljana) háromezer család otthona maradt áram nélkül,

miután a medréből kilépő folyó elárasztotta a központi áramelosztó telepet.

A kárpátaljai katasztrófavédelmi szolgálat előrejelzése szerint a hegyvidéki területek után az árhullám rövidesen az alacsonyabban fekvő helyeket is eléri. A kialakult helyzetet súlyosbítja, hogy a meteorológiai előrejelzések további csapadékot jósolnak.

A helyzet súlyosbodhat, mert még több eső várható az előrejelzések szerint Forrás: zak-kor.net

Nem zárják ki, hogy a veszélyeztetett vidékeken kitelepítéseket rendelnek el, és újabb útszakaszok válnak járhatatlanná - adta hírül a KárpátHír.