Őrizetben a nacionalista ukrán pártvezér

Vágólapra másolva!
Őrizetbe vették Kijevben a nacionalista UKROP párt vezetőjét, az ismert oligarcha, Kolomojszkij "jobbkezét". Az ügyészség sikkasztással gyanúsítja a férfit, akinek ügyvédje viszont politikai nyomásgyakorlást emleget.
Vágólapra másolva!

Őrizetbe vette az ukrán legfőbb ügyészség Hennagyij Korbant, a nacionalista Hazafiak Ukrajnai Egyesülése (UKROP) nevű nemrég létrehozott párt vezetőjét, Ihor Kolomojszkij ismert ukrán oligarcha, dnyipropetrovszki exkormányzó "jobbkezét" a hét végén Kijevben.

Korban tagadja a vádakat

A politikus ügyvédje szerint nyílt politikai nyomásgyakorlásról van szó az UKROP pártra, amely a kelet-ukrajnai Dnyipropetrovszkban jó eredményt ért el a múlt heti helyhatósági választásokon, és

a nem hivatalos eredmények szerint megszerezte a szavazatok többségét,

polgármesterjelöltje pedig bejutott a második fordulóba.

A pártot létrehozó és vezető Hennagyij Korbant a főügyészség sikkasztással és bűnszövetkezetben való részvétellel gyanúsítja. Szombati kihallgatása soránvették őrizetbe, és jelenleg Kijevben tartják fogva az ukrán biztonsági szolgálat fogdájában.

A politikus tagadja, hogy sikkasztott volna abból az állami védelmi alapból, amelyet ő maga hozott létre

Dnyipropetrovszkban a kelet-ukrajnai hadműveletben részt vevő ukrán fegyveres erők támogatására, és adakozott is bele. Azzal is gyanúsítják a hatóságok, hogy köze volt két állami hivatalnok elrablásához, amit ő szintén tagad.

Lemondott az oligarcha

Ihor Kolomojszkij márciusban botrányok közepette távozott a dnyipropetrovszki kormányzóság éléről. Helyettese, Korban vele együtt lemondott, ezután alapította meg pártját. Kolomojszkij - aki Ukrajna legnagyobb pénzintézetének és a MAU légitársaságnak is tulajdonosa - állítólag összekülönbözött a kijevi vezetéssel két, részben állami tulajdonú, de az ő befolyása alatt álló olajvállalat irányításán.

A konfliktust végül Petro Porosenko államfő és Kolomojszkij úgy rendezték, hogy utóbbi lemondott a kormányzóságról.

Kolomojszkij hozta egyébként létre az Ajdar nevű önkéntes zászlóaljat a Moszkva-barát kelet-ukrajnai szakadárok elleni művelet támogatására. Kijev szerint azonban önkénteseit nyomásgyakorlásra is alkalmazza üzleti, politikai érdekeinek érvényesítésekor.