Leírnák a költségvetési hiányból a menekültekre költött pénzeket

DIJSSELBLOEM, Jeroen Brüsszel, 2015. június 27.
Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter, az euróövezet pénzügyminisztereit tömörítő Eurócsoport elnöke sajtótájékoztatót tart görög adósságválság ügyében összehívott rendkívüli tanácskozás után Brüsszel
Brüsszel, 2015. június 27. Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter, az euróövezet pénzügyminisztereit tömörítő Eurócsoport elnöke sajtótájékoztatót tart görög adósságválság ügyében összehívott rendkívüli tanácskozás után Brüsszelben 2015. június 27-én. Az Eurócsoport elutasította azt a görög kérést, hogy a július 5-ére tervezett népszavazásra tekintettel néhány nappal hosszabbítsák meg a görög mentőcsomag június 30-án lejáró időbeli hatályát. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)
Vágólapra másolva!
A migrációs válság egyes országok számára olyan terhet jelent, hogy azt költségvetési szempontból rendkívüli körülménynek kell tekinteni, így lehet helye az uniós szabályok rugalmas értelmezésének - válaszolta hétfőn újságírói kérdésre az eurózóna pénzügyminisztereinek tanácskozását követően Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter, az eurócsoport elnöke.
Vágólapra másolva!

"Nem általánosítva, nem minden ország számára, és nyilvánvalóan nem örökre", de ezt egyes országoknál figyelembe kell venni - közölte Dijsselbloem, külön kiemelve, hogy az eurócsoport nem foglalkozott a kérdéssel, így nincs egységes álláspontja, ez csak ő személyes magánvéleménye.

Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter, az euróövezet pénzügyminisztereit tömörítő Eurócsoport elnöke Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

A holland pénzügyminiszter tudatta, hogy az Európai Bizottság feladata annak eldöntése, hogy melyik tagállam esetében milyen mértékben lehet rugalmasan értelmezni az uniós költségvetési szabályokat.

Pierre Moscovici, a bizottság gazdasági ügyekért felelős tagja tudatta:

minden tagállamot külön-külön megvizsgálnak majd ebből a szempontból,

és a pontos számok alapján fognak dönteni.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a pénzügyminiszterek októberi tanácskozásán arról beszélt, hogy a migrációs válsággal kapcsolatos kiadások egyszeri, rendkívüli tételnek számítanak, amelyeket nem kellene figyelembe venni a költségvetési hiány számításánál.