Célt tévesztett a könnygázzal támadó ellenzéki vezér

Koszovó, Pristina, parlament
Pristina, 2015. november 17. Könnygáz füstje gomolyog a koszovói parlament üléstermében Pristinában 2015. november 17-én, miután ellenzéki képviselők könnygázpalackokat dobtak képviselőtársaik közé. Az ellenzéki képviselők a Szerbiával kötött, augusztus 25-i brüsszeli megállapodás ellen tiltakoztak. (MTI/EPA/Valdrin Xhemaj)
Vágólapra másolva!
Könnygázgránátok robbantak a koszovói parlamentben, az ellenzék vezetője pedig paprikasprével támadt a miniszterelnökre. Az összecsapások azért robbantak ki, mert az ellenzék azt akarja, hogy a szerb többségű önkormányzatoknak szélesebb jogköröket biztosító egyezményből ne legyen törvény.
Vágólapra másolva!

"A kormányfőt akartam lefújni paprikasprével, a rendőrök csak rossz helyen voltak" - ezzel indokolta a Reuters hírügynökségnek Albin Kurti, a koszovói ellenzék vezetője, hogy miért támadt a rendfenntartókra a pristinai parlament üléstermében.

Könnygáz a pristinai parlamentben Forrás: MTI/EPA/Valdrin Xhemaj

Az ellenzéki vezető és párttársai nem csak flakonokkal támadtak, hanem

könnygázgránátokat is dobáltak a teremben.

Nem ez volt az első ellenzéki támadás az utóbbi hónapokban. Szeptemberben például tojással dobálták meg a koszovói kormányfőt.

A tüntetés nemcsak a törvényhozás épületének falain belül zajlott kedden. A rendőrök az utcán is összecsaptak az ellenzék híveivel. A tüntetők köveket, üvegeket és molotov-koktélokat dobáltak.

Egy szerződés miatt áll a bál

Az ellenzék azóta próbálja megakadályozni a parlamenti munkát, hogy Isa Mustafa koszovói kormányfő augusztusban megállapodást kötött Szerbiával. A szerződést az Európai Unió közvetítésével hozták össze, és Brüsszelben írták alá.

A megállapodás arról szól, hogy a szerbek lakta települések

közösséget hozhatnak létre.

Ez a közösség helyi ügyekben nagyobb hatalmat kaphat. Joga van ahhoz is, hogy pénzügyi kapcsolatokat alakítson ki Szerbiával, a belgrádi kormánnyal.

Sokkal többet nem tudni a megállapodásról, mert azt az aláírás óta nem hozták nyilvánosságra. A koszovói alkotmánybíróság ráadásul egy hete ideiglenesen fel is függesztette a szerződést. Az ellenzék ennek ellenére hetek óta tiltakozik, és akadályozza a parlament munkáját.

A parlament előtt is összecsapások voltak Pristinában Forrás: MTI/EPA/Valdrin Xhemaj

Kedden például a jövő évi költségvetés elfogadását próbálták megakadályozni, de nem jártak sikerrel. A kormánypárti képviselők elvonultak egy másik terembe, és

megszavazták a büdzsét.

Koszovó 2008-ban szakadt el Szerbiától, az ország függetlenségét a nyugati hatalmak többsége elismerte. Szerbia viszont nem, sőt vitatja az ország függetlenségét. Az Európai Unió viszont azt szeretné, hogy a két ország rendezze kapcsolatait. Ezért támogatják a szerb többségű települések együttműködését szabályozó egyezményt.