Vizsgálat indult a perui "kokain-légihíd" ügyében

Vágólapra másolva!
Vizsgálatot rendelt el a perui védelmi miniszter a fegyveres erők drogkereskedelemben való érintettségének kivizsgálására, miután állítólag a hadsereg szemet hunyt afelett, hogy csempészek napi egy tonnányi kokaint juttattak ki az országból kisrepülőgépeken.
Vágólapra másolva!

Perui ügyészségi és rendőrségi források, valamint volt katonatisztek és az amerikai kábítószerellenes hatóságok jelenlegi és korábbi ügynökei szerint a perui fegyveres erők nem tettek semmit a "légihíd" ellen, amelynek zavartalan működése miatt az ország 2012-ben a világ legnagyobb kokainexportőrévé vált.

A csempészet gyakran a katonák orra előtt zajlott.

A rendőrség szerint a folyóvölgyekből Bolíviába induló gépek egyenként nagyjából 7 millió dollár értékű rakományt szállítanak, és általában naponta négyszer fordulnak, a visszautakon készpénzt hozva Peruba.

Elvetették a radart

Bár a kábítószer-kereskedelem az utóbbi időben olyan nyíltan folyt, hogy a perui törvényhozás

augusztusban engedélyezte a csempészéssel gyanúsított egymotoros repülőgépek lelövését.

A szállítmányokat gyakran katonai bázisoktól alig néhány perces légi útra található helyszíneken veszik fel a gépek. A kormány pedig ismeretlen okokból elvetette azt a tavaly novemberben közölt tervet, hogy radarrendszert telepítsenek a térségbe a csempészgépek azonosítása érdekében - írta riportjában az AP amerikai hírügynökség.

Kivizsgálják az ügyet

A hírügynökségnek Wilson Barrantes, egy volt perui tábornok azt mondta, a fegyveres erőket megbízni a csempészet lefülelésével "olyan, mintha kóbor kutyákra bíznánk egy tál marhahús őrzését". Egy neve elhallgatását kérve nyilatkozó pilóta állítása szerint

a katonaság repülőutanként 10 ezer dollár kenőpénzt kér a csempészektől.

Ivan Vega, a térségben folyó katonai műveletekért is felelős védelmiminiszter-helyettes viszont azt mondta, ügyelnek a korrupcióra, de tudomása szerint egyetlen katonatiszt ellen sem folyik eljárás. Mindazonáltal a védelmi tárca közölte, hogy ki fogják vizsálni a korrupcióról szóló beszámolókat.

9 éve rendkívüli állapot

Az Apurimac, Ene és Mantaro folyók völgyében kilenc éve rendkívüli állapot van érvényben a Fényes Ösvény nevű maoista felkelőszervezet által folytatott gerillaháború miatt, bár az egyebek mellett drogcsempészettel is foglalkozó csoportnak becslések szerint mára csupán néhány tucat fegyverese maradt. A kormány szerint a kokainkereskedelem elleni szigorú fellépés esetén sokan csatlakoznának a felkelőkhöz, és a konfliktus ismételt kiéleződne.