Összehangolja szíriai akcióit Washington és Moszkva

SQUARE FORMAT 2715575 10/09/2015 A Su-34 fullback bomber performs air strikes in the provinces of Raqqah and Aleppo (screen shots from a video posted by the Russian Defense Ministry on its YouTube channel)./???????????? ??????? ??
Bevetésen egy orosz Szu-34-es vadászbombázó Szíria felett
Vágólapra másolva!
Megállapodást írt alá Washington és Moszkva annak érdekében, hogy Szíria légterében véletlenül se találkozhassanak az amerikai és orosz harcászati repülők.
Vágólapra másolva!

Szükség is volt a légi csapások összehangolására, múlt héten ugyanis Washington jelezte: csupán mérföldekre kerülték el egymást az amerikai és orosz vadászpilóták Szíria légterében.

Bevetésen egy orosz Szu-34-es vadászbombázó Szíria felett Forrás: AFP/Orosz Védelmi Minisztérium

Együttműködés, hírszerzés nélkül

Moszkva már szeptember végén megkezdte a bombázásokat, hivatalosan az Iszlám Állam ellen. A Pentagon szóvivője közölte: a megállapodás szövege titkos, de annyit tudhatunk róla, hogy lefekteti a két nagyhatalom közötti harctéri kommunikáció szabályait. A két ország ugyanakkor nem osztja meg egymással a hírszerzési értesüléseit – tette hozzá.

Tiszta játékszabályok

Korábban többször is azzal vádolták Moszkvát, hogy valójában nem is az Iszlám Állam állásait támadja, de ezt az oroszok határozottan visszautasították. Anatolij Antonov orosz helyettes védelmi miniszter sem volt bőbeszédűbb.

Anatolij Antonov Forrás: RIA Novosti/Vladimir Pesnya

Ő mindösszesen annyit közölt, hogy a memorandum számos szabályt és korlátozást rögzít annak érdekében, hogy elkerülhetőek legyenek az amerikai és orosz gépek közötti esetleges incidensek.