A magyar-román kapcsolatokról beszélt a román külügyminiszter

Szijjártó Péter; AURESCU, Bogdan beszélget HÉTKÖZNAPI Közéleti személyiség foglalkozása politikus SZEMÉLY Bázel, 2014. december 4.
A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közzétett képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Bogdan Aur
Bázel, 2014. december 4. A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közzétett képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Bogdan Aurescu román külügyminiszter (b2) az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) miniszteri tanácsának bázeli tanácskozásán 2014. december 3-án. MTI Fotó: Külgazdasági és Külügyminisztérium / Kovács Márton
Vágólapra másolva!
Bogdan Aurescu román külügyminiszter szerint a román-magyar államközi kapcsolatban a konszenzuson alapuló megoldásokat kell keresni, mert az egyoldalú megközelítés nem vezet a vitás kérdések tartós rendezéséhez. 
Vágólapra másolva!

Aurescu a Digi 24 hírtelevízió késő esti műsorában tért ki a riporter kérdésére a román-magyar viszonyra is, nyomatékosítván, hogy nem szeretné ismét lángra lobbantani a vitát.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Bogdan Aurescu román külügyminiszter Forrás: MTI/Külgazdasági És Külügyminisztérium / Kovács Márton

Kijelentette: az 1996-ban kötött alapszerződés, vagy a stratégiai partnerségre vonatkozó 2002-es nyilatkozat - melynek a kidolgozásában maga is részt vett - világos igazodási pontok a kétoldalú kapcsolatokban. "Ezek olyan tényezők, amelyeket tiszteletben kell tartani" - hangoztatta.

Azt is hozzátette, hogy a kapcsolatok pozitív elemeit kell használni az építkezéshez. Ezek sorában a kiváló gazdasági kapcsolatokat említette.