Putyin: Nem biztos, hogy a terroristák megállnak Szíria határánál

Vágólapra másolva!
Terrorista csoportok az ellenőrzésük alatt tartott szíriai területekről kiindulva más térségeket is felforgathatnak - figyelmeztetett az orosz elnök.
Vágólapra másolva!

Vlagyimir Putyin egy moszkvai rendezvényen úgy vélekedett, hogy miután a szélsőségesek megvetették lábukat Szíriában és más közel-keleti államokban, terveket szőnek arra, hogy kiterjeszthessék területeiket, és egész térségeket forgassanak fel.

560 terroristát tartóztattak le

Szeptember vége óta Oroszország légi csapásokat mér az Iszlám Állam terrorszervezetre Szíriában, és támogatja a dzsihadisták ellen harcoló kormánycsapatokat. Moszkvának a nemzetközi terrorizmus elleni fellépése azzal járhat, hogy

a szíriai bombázások hatására a szélsőségesek soraiban harcoló orosz állampolgárok visszatérhetnek Oroszországba,

és ott merényleteket hajthatnak végre. Putyin a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) érdemeit méltatta: idén 20 terrorcselekményt sikerült megakadályozni, 560 terrorista önkéntest tartóztattak le és 112 szélsőségessel végeztek - mondta, és további erőfeszítésekre bíztatta az FSZB-t a megelőzés és a felderítés terén.

Mindennapos összecsapások

Az 1990-es években vívott két csecsenföldi háború után Oroszország észak-kaukázusi területein iszlamista felkelés zajlik. A szomszédos Dagesztánban a lázadók egy saját, a saría (iszlám jogrendszer) radikális értelmezésén alapuló iszlám állam létrehozásáért harcolnak. A biztonsági erőkkel való összecsapások szinte mindennaposak a térségben. Moszkva szerint e lázadók közül többen is kapcsolatban állnak az Iszlám Állammal.