Öngyilkos merénylő lett egy jordániai képviselő fia

Iraqi men look at the damage following a bomb explosion that targeted a vegetable market in Baghdad's northern Shiite district of Sadr City on August 13, 2015. The truck bombing claimed by the Islamic State group killed at least 38 people in the Shiite-ma
Az Iszlám Állam vállalta a merényletet
Vágólapra másolva!
Öngyilkos merényletet hajtott végre egy jordániai parlamenti képviselő orvostanhallgató fia három hónappal azután, hogy otthagyta az egyetemet és csatlakozott az Iszlám Államhoz.
Vágólapra másolva!

„A fiamnak megvolt mindene, családja, pénze, orvosnak tanult, de rettenetes gondolatok uralkodtak el rajta” - mondta az AP hírügynökségnek Mázen Dalain képviselő.

Az apa szerint az Iszlám Állam - amely televíziók és az internet révén mindenki otthonába eljut - tévútra vitte a 23 éves fiát.

A gyerekekkel kezdik az agymosást Forrás:YouTube

A médiából értesült

Mázen Dalain is a dzsihádistákhoz köthető médiából, illetve az iraki Anbár tartományból sugárzott tévéből értesült a minap Mohammed fia öngyilkos merényletéről.

Utoljára júniusban találkozott Mohameddel Ukrajnában, akinek iszlám hitre áttért ukrán felesége volt.

Akkoriban vette észre rajta, hogy megváltozott a viselkedése. Az apa indulatosan érvelve azzal fenyegette meg a fiát, hogy megszakítja vele a kapcsolatot, ha továbbra is szélsőséges nézeteket vall. Mohammed másnap Törökországba utazott, anélkül, hogy szólt volna neki.

Öngyilkos merénylet Bagdadban. A képviselő fi Ramadiban robbantott Forrás: AFP/Ahmad Al-Rubaye

Előre szólt

A fia később a Facebookon tudatta vele, hogy Szíriában van, és csatlakozott az Iszlám Államhoz. „Nagyon könyörtelen volt velem, mintha nem is a fiam lett volna. Azt mondta, hogy hitetlen vagyok, nem félek Istentől, és az iszlám elleni törvényeket alkotok a parlamentben" - mondta az apa.

Mohammed augusztus 20-án értesítette a közösségi portálon, hogy utoljára lép vele kapcsolatba, befejezte iszlám tanulmányait, és önkéntesen a csatatérre megy mártírhalált halni.

Mohammed Dalain családja háromnapos gyászt tart a szülővárosában, a dél-jordániai Ajban. Ugyanennek a városnak volt a szülöttje az a jordániai pilóta is, akit a tavalyi év végén fogott el és élve elégetett az Iszlám Állam.