Nem tudja az államtitkár, miért kellett mennie

Nem tájékoztatták
Vágólapra másolva!
A román kormány illetékesei nem közölték Laczikó Enikővel, az Interetnikus Kapcsolatok Hivatalának múlt héten leváltott elnökével, hogy miért történt vezetőcsere az intézmény élén.
Vágólapra másolva!

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség által jelölt Laczikó Enikőt október elsején váltották le az államtitkári tisztségből, és nevezték ki helyettes államtitkárrá a miniszterelnöknek alárendelt hivatalban. A hivatal vezetését a korábbi helyettes államtitkárra, a tatár kisebbség által jelölt Amet Aledinre bízták. A román kormány azt közölte, hogy "nincsen szó leváltásról, csupán egy tisztségcseréről az intézményen belül".

Nem tájékoztatták Forrás: Facebook/Laczikó Enikő

Laczikó Enikő a maszol.ro-nak azt mondta, hogy a vezetőcseréről telefonon értesítették akkor, amikor már érvénybe is lépett a miniszterelnöki rendelet. "Nem érzem úgy, hogy a tevékenységemmel gond lett volna. Legalábbis semmilyen jele nem volt annak, hogy a munkámat kifogásolták volna. Ezért nem hiszem, hogy ez a döntés rólam szólt" - magyarázta Laczikó Enikő. Hozzátette, ő maga nem akar "spekulálni", de leváltását általában azzal hozzák összefüggésbe, hogy az RMDSZ a múlt héten megszavazta a kormány elleni bizalmatlansági indítványt.

2013 óta vezette a hivatalt

Laczikó Enikő 2013 januárja óta állt a kormány kisebbségi kapcsolatokért felelős hivatalának élén. A hivatalt korábban több cikluson át az RMDSZ-es Markó Attila vezette, akit 2012-ben parlamenti képviselővé választottak.