Nem határzár kell, hanem kapu oldalsó szárnyakkal

Spielfeld, migráns, migránsok
Spielfeld, 2015. október 27. Ausztriai belépésre várnak bevándorlók Szlovénia és Ausztria határán, az osztrák oldalon lévő Spielfeldnél 2015. október 27-én. (MTI/EPA/Erwin Scheriau)
Vágólapra másolva!
Határozottabb szabályozásra és nem határzárra van szükség a menekültáradat ellenőrzésére - jelentette ki az osztrák kancellár és az alkancellár a szerdai kormányülést követően. Mindketten utaltak arra, hogy szükséges a határtérség "műszaki biztosítása".
Vágólapra másolva!

Werner Faymann osztrák kancellár szerint különbséget kell tenni aközött, hogy valaki határkerítést vagy - mint fogalmazott - kaput épít oldalsó szárnyakkal. Ez utóbbit nem részletezte, de azt hangoztatta, hogy szerinte nem kerítést építenek az országhatárra, hanem műszaki biztonsági intézkedéseket foganatosítanak.

Reinhold Mitterlehner alkancellár szerint az államnak meg kell mutatnia, hogy képes cselekedni és nem csupán tehetetlenül nézi, ahogy emberek áramlanak át a határon. A szuverenitásról és az állami autoritásáról van most szó - jelentette ki az alkancellár.

Ausztriai belépésre várnak menekültek Szlovénia és Ausztria határán, az osztrák oldalon lévő Spielfeldnél Forrás: MTI/EPA/APA/Erwin Scheriau

Mindkét politikus hangsúlyozta, hogy az intézkedéseket Ausztriának Németországgal kell összehangolnia.

Még kétezer rendőrt vetnek be

A kormány a szerdai ülést követően nyilatkozatban határozta meg a további lépéseket, többek között a menekültjog szigorítását, a határozott idejű menekültstátus kiadásának lehetőségét, valamint a menedékkérő családjának későbbi befogadásáról szóló rendelkezést. A kormány továbbá elegendő számú téliesített befogadóhelyet akar a menekültek rendelkezésére bocsátani.

Az osztrák vezetés továbbá azt tervezi, hogy még kétezer rendőrt vet be a menekültválsággal kapcsolatos feladatok elvégzésére, akár civilszolgálatosokat vagy katonákat is alkalmazhatnak erre a feladatra.

A kerítés is szóba került

Johanna Mikl-Leitner belügyminiszter kedden délután jelentette be, hogy "építési jellegű" műszaki munkálatok kezdődhetnek Ausztria déli határrészén, felkészülve arra a lehetőségre, hogy rosszabbodik a helyzet. A miniszter szerdán azt közölte, hogy

kerítésről is szó van, de arról nem, hogy lezárják a határt.

A tárcavezető tájékoztatása szerint az építkezés tervezési folyamata nagyjából tíz napig tart majd. Az osztrák pénzügyminiszter egyelőre nem tudta megbecsülni, hogy milyen költségekkel jár majd a határ menti építkezés.

Új módszereken gondolkodnak az osztrákok Forrás: MTI/EPA/Antonio Bat

Az ellenzéki pártok közül az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) és a populista Team Stronach üdvözölte a bejelentett intézkedést. Az FPÖ párt elnöke továbbá egy általános tervet szorgalmazott az osztrák határ biztosítására vonatkozólag.

A Zöldek pártja szolidaritásellenességről és a Osztrák Néppárt (ÖVP) "orbanizálódásáról" beszélt. Javaslatuk szerint a pénzt inkább szálláshelyek és konténerfaluk építésére kellene fordítani.

A németek is kezdenek aggódni

Az osztrák hatóságok az utóbbi napokban egyeztetés nélkül hordtak menekülteket a német határra, ami "nem volt rendben", és Németország elvárja, hogy Ausztria "azonnal" hagyjon fel ezzel a gyakorlattal - mondta szerdán Berlinben a német belügyminiszter.

Thomas de Maiziere a kormány ülése után sajtótájékoztatón elmondta: a szövetségi kormány "kifogásolja", hogy az osztrák hatóságok "az éj leple alatt, külön értesítés nélkül bizonyos helyekre menekülteket szállítottak, akik aztán felkészületlenül és felügyelet nélkül jöttek a német határra".

Berlini fiatalok demonstrálnak a menekültek mellett Forrás: AFP/John Macdougall

A két ország képviselői "intenzív megbeszéléseket" folytattak ez ügyben, és Ausztria kedden ígéretet tett arra, hogy visszatér a korábban folytatott együttműködéshez - tette hozzá a német belügyminiszter.

"Elvárom, hogy ez azonnal megtörténjen" - jelentette ki Thomas de Maiziere.

Az osztrák hatóságok tevékenységét az Ausztriával szomszédos Bajorország tartomány vezetése is élesen bírálta. Ugyanakkor

München a német szövetségi kormányt is felelősnek tartja a bajor-osztrák határon kialakult kritikus helyzetért.

Horst Seehofer bajor miniszterelnök felszólította Angela Merkel kancellárt, hogy tárgyaljon osztrák kollegájával és hagyjon fel az úgynevezett nyitott határok politikájával. Seehofer erre vasárnapig adott haladékot Merkelnek.

Ezzel kapcsolatban a belügyminiszter újságírói kérdésre válaszolva csupán annyit mondott: "a szakmai kérdésekkel foglalkozom és azok megoldásán dolgozom, ezért nem szeretném kommentálni a bajor miniszterelnök minden egyes megnyilvánulását".

A bajorok is kerítésen gondolkodnak

Sajtóhírek szerint a tartományt kormányzó konzervatív CSU-ban azt is fontolgatják, hogy a tartományi rendőrség bevetésével és egy határkerítés felépítésével próbálják megakadályozni a menedékkérők belépését Németországba. Az osztrák vezetés ugyancsak kerítés építését tervezi, az osztrák-szlovén határon.

Ezekről a fejleményekről Steffen Seibert kormányszóvivő a kabinet ülése után elmondta: nemcsak a kancellárnak, hanem a kormány számos tagjának is az a meggyőződése, hogy "a menekültválságot nem lehet megoldani kerítésekkel vagy falakkal".

Németországban instrukciókat kaptak az együttéléshez a menekültek Forrás: AFP/DPA/Kay Nietfeld

A válság az EU valamennyi tagját érinti, és csak akkor lehet megoldani, ha "mindenki magáénak érzi a feladatot" - mondta a kormányszóvivő.

A szövetségi kormány és a bajor vezetés vitájával kapcsolatban megerősítette azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint Angela Merkel szombaton tárgyal Horst Seehoferrel, majd vasárnap Sigmar Gabriel alkancellárral, a CDU/CSU pártszövetséggel kormányzó szociáldemokrata párt (SPD) elnökével hármasban tanácskoznak a válságkezelésről. Ezeket a találkozókat már a múlt héten megbeszélték - mondta Steffen Seibert.