Merkel nem fordítaná vissza a menedékkérőket

Merkel nem akarja visszafordítani őket
Vágólapra másolva!
Angela Merkel német kancellár támogatja a tranzitzónák kialakítását a határ térségében, de elutasítja azt a felvetést, hogy tagadják meg a belépést az Ausztriából érkező menedékkérőktől. A kancellár erről a CDU/CSU konzervatív pártszövetség parlamenti frakciójának keddi berlini ülésén beszélt résztvevők beszámolói szerint.
Vágólapra másolva!

A frakcióülésen számos képviselő sürgette a határok alaposabb és keményebb védelmét.
Németország nem kapitulálhat, "nem lobogtathatjuk a fehér zászlót" - hangoztatta a CDU egyik belügyekkel foglalkozó szakpolitikusa, Clemens Binninger. A frakcióvezetés becslése szerint a 310 fős képviselőcsoport nagyjából ötöde osztja ezt az álláspontot.

Merkel nem akarja visszafordítani őket Forrás: AFP/Kay Nietfeld

Keményebb fellépést sürgetnek

Többen azt mondták, hogy az Ausztriából érkező menedékkérőktől meg kell tagadni a belépést. Ez a nézet hosszabb ideje jelen van a konzervatívok körében, az így vélekedők arra hivatkoznak, hogy a menekültügyet uniós szinten szabályozó dublini előírások alapján Németország nem illetékes az Ausztriából átkelő menedékkérők ügyében. Angela Merkel határozottan elutasította a felvetést.

Súlyos következményekkel járna a visszafordítás

A balkáni migrációs útvonalon fekvő valamennyi államban súlyos következményekhez vezetne, ha Németország elkezdené visszafordítani a menekülteket - figyelmeztetett a kancellár.
Rámutatott, hogy ha Németország megtagadná a belépést a menekültektől, Ausztriának és Magyarországnak is ezt kellene tennie, holott az EU még csak most kezdett hozzá az útvonal megelőző szakaszán fekvő - EU-n kívüli - országok, Szerbia és Macedónia stabilizálásához.