Megint felbukkant Lukasenka kisfia

Alekszandr Lukasenka, Nyikolaj, elnökválasztás
Vágólapra másolva!
Elkísérte szavazni édesapját Alekszandr Lukasenka kisfia, a gyermeket így ismét lefotózták az elnök mellett. Fehéroroszországban elnökválasztás zajlik, a végeredmény borítékolható.
Vágólapra másolva!

Alekszandr Lukasenka kisfia, Nyikolaj újabb fontos eseményen vett részt: vasárnap szavazni mentek édesapjával, Fehéroroszország elnökével. A voksolás egyébként pont az apukájáról szól, az országban ugyanis elnököt választanak. A képen Lukasenka és Nikolaj is magabiztosnak tűnik, amire az elnöknek minden oka meg is van.

Valószínűleg ismét ő marad az ország vezetője.

Az elmúlt 21 évben nem volt ez másként.

Alekszandr Lukasenka kisfiával, Nyikolajjal szavaz Forrás: MTI/EPA/Taccjana Zenkovics

Az AP hírügynökség arról ír, hogy egy független fehérorosz civil szervezet szerint az elnök támogatottsága 46 százalékos volt szeptemberben. Az állami statisztikai hivatal ennél jóval optimistább.

Ők 76 százalékos támogatottságot mértek.

Az elnök egyébként nem volna elégedett azzal sem, ha valóban összejönne neki a 76 százalék. Ez ugyanis kevesebb volna, mint a legutóbbi választáson besöpört 79,6 százalék. "Ha kisebb arányban nyerek, az annak a jele, hogy valamit rosszul csinálok, az emberek azt érzik, hogy nem haladnak rendben a dolgok Fehéroroszországban" - nyilatkozta az elnök azután, hogy leadta szavazatát.

Könnyű persze magabiztosnak lenni akkor, ha az embernek nincs igazi ellenfele. Hárman indultak ellene: ketten az elnökkel barátságos pártok jelöltjei, egyikük pedig egy kevéssé ismert ellenzéki jelölt. aki valóban meg tudta volna szorongatni az elnököt, el sem indult a választáson. A lehetséges ellenjelölteket vagy kizárták a versenyből, vagy maguk döntöttek úgy, hogy nem állnak rajthoz. Utóbbiak szavazóikat is arra biztatták, hogy ne menjenek voksolni.

Inkább távollétükkel tüntessenek a manipulált választás ellen.

Legutóbb 2010-ben volt elnökválasztás. Akkor véres tüntetések kerekedtek abból, hogy a diktatórikus módszerekkel irányított országban egészen nyíltan csalt az elnök.

Az AP most megkérdezett egy szavazóhelyiségből kilépő idős nőt, aki elmondta a tudósítónak, hogy Lukasenkára szavazott. "Az élet nehezebb lett, de az elnök megígérte, hogy stabilitás lesz és béke" - indokolta választását a szavazó, akinek nincs túl jó véleménye a demokráciáról sem. Ezt mondta: "Nézze meg, mit hozott a demokrácia Ukrajnába.

A II. világháborús győzelem emlékműve Minszkben, Fehéroroszország fővárosában Fotó: Zubor Zalán - Origo

Lukasenka viszonylagos elfogadottságának titka, hogy nyugati hitelekből és az Oroszországgal fenntartott szoros kapcsolat miatt "neki járó" orosz gázból konzerválni tudta a szovjet típusú, állami tulajdonra épülő gazdaságirányítást Fehéroroszországban. Ennek lényege, hogy minimális jólétet mindenki számára biztosítani tud a gazdaság, az embereknek nem kell az éhezéstől, a teljes elszegényedéstől tartaniuk - derül ki az AP összefoglalójából.

A rendszer viszont egyre kevésbé tartható fent.

Az IMF 3,6 százalékos gzdasági visszaesést jósol Fehérorszországban, jövőre 2,2 százalékos recessziót. Lukasenka maga is reformokról beszélt nemrég. Egészen pontosan arról, hogy egyelőre nem fog ilyesmit csinálni. Ezt mondta: