Fenntartják a határellenőrzést a németek

menekültek Németország München
A refugee holds a picture of German Chancellor Angela Merkel after the arrival of refugees at the main train station in Munich, southern Germany, September 05, 2015. Hundreds of refugees arrived in Germany on September 5, 2015 coming from Hungary and Austria. AFP PHOTO / CHRISTOF STACHE
Vágólapra másolva!
Németország szeptember közepén állította vissza az ideiglenes határellenőrzést. Most november közepéig hosszabbítanák meg az intézkedést.
Vágólapra másolva!

Németországban fenntartják a szeptemberben ideiglenesen visszaállított határellenőrzést, egyelőre november 13-ig - közölte szerdán a német belügyminisztérium egyik szóvivője.

Ha nem változik a helyzet, a határőrizetet november 13. után is fenntartják, egészen 2016 februárjáig. Minderről Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter már tájékoztatta az Európai Bizottságot.

Menekültek Münchenben Angela Merkel fotójával Forrás: AFP/Christof Stache

A döntést azzal indokolta, hogy az Európai Unióban továbbra is

ami a közrendet és a belső biztonságot tekintve "komoly következményekkel jár". Ezért Thomas de Maiziere szerint elkerülhetetlen a határellenőrzés fenntartása, hogy "legalább valamelyest" rendezetté váljon a menedékkérők beáramlása.

Szeptember óta hosszabítanak

Németország szeptember 13-án állította vissza ideiglenesen a határellenőrzést, hivatkozva a schengeni határellenőrzési kódexre, amely szerint a tagállamok a közrendet vagy a belső biztonságot fenyegető komoly veszély esetén legfeljebb 30 napos időtartamra visszaállíthatják az ellenőrzést a belső határaikon.

A belügyminiszter egy hónapja azzal indokolta az intézkedést, hogy korlátozni kell és rendezett mederbe kell terelni a Németországba igyekvő menedékkérők "áradatát".