Vágólapra másolva!
Bejelentette, hogy férfival van kapcsolata, a Vatikán erre fontos tisztségétől fosztotta meg azt a lengyel származású papot, aki egy homoszexualitással foglalkozó egyházi tanácskozás előtt vallott nemi identitásáról. A férfi szerint nem volna szabad megtiltani a hívő homoszexuálisoknak a szerelmet.
Vágólapra másolva!

Állítása szerint a római katolikus egyház "múltba révedő" hozzáállására akarta felhívni a figyelmet Krzysztof Charamsa, a Lengyelországban született 43 éves pap, amikor bevallotta, hogy kapcsolata van egy férfival. Boldog és büszke az identitására – mondta a Corriera Della Sera című olasz lapnak adott interjújában.

Azt akarom, hogy az egyházban tudják, ki vagyok

– ezzel indokolta, hogy miért állt a nyilvánosság elé. Azt is mondta, hogy tanulás, imák és partnere segítségével tudta elfogadni saját magát is.

A Szentszék viszont nem örült ennyire a bejelentésnek, amely ráadásul egy fontos találkozó, a család szerepével foglalkozó püspöki szinódus előtt hangzott el. A Vatikán szerint a történetét elmesélő pap nagyon rosszul időzítette a vallomást, mert ezzel a találkozón részt vevő, a homoszexualitás kérdésével is foglalkozó főpapokat "médianyomás" alá helyezte.

A Szentszék közleménye szerint ez felelőtlenség.

A férfit ezért megfosztották egy fontos tisztségétől: Charamsa a Hittani Kongregáció tagja volt. Arról, hogy kispap maradhat-e, közvetlenül a püspöke dönt majd.

Tudtam, hogy fel kell majd adnom a szolgálatot – mondta a férfi, aki 2003 óta volt a testület tagja. Úgy érezte viszont, hogy fontosabb feladata van: felhívni a szexuális kisebbségekre a figyelmet. "Itt az ideje, hogy az egyház belássa: embertelen dolog megtagadni a meleg hívőktől a lehetőséget a szerelemre" – mondta a Corriera Della Sera című lapnak adott interjújában.