Korbácsolásra ítélt szaúdi blogger nyerte a Szaharov-díjat

amnesty libri
An Amnesty International activist holds a picture of Saudi blogger Raif Badawi during a protest against his flogging punishment on January 29, 2015 in front of Saudi Arabia's embassy to Germany in Berlin. The 30-year-old Saudi has been sentenced to 1,000 lashes for insulting Islam and is serving a 10-year jail term - a case which has drawn widespread international criticism. AFP PHOTO / TOBIAS SCHWARZ
Vágólapra másolva!
Raif Badavi tízéves börtönbüntetését tölti az iszlám megsértése miatt.
Vágólapra másolva!

Martin Schulz, az EP elnöke felszólította Szalmán szaúd-arábiai uralkodót: engedje szabadon Badavit, hogy átvehesse a díjat - számolt be a BBC.

Az Amnesty International aktivistája Raif Badavi fényképével. A nemzetközi nyomás ellenére nem engedik el, de a korbácsolást is elhalasztották Forrás: AFP/Tobias Schwarz

A Szaharov-díjat az Európai Parlament 1988-ban alapította, és évente ítéli oda az emberi jogok védelméért és a gondolatszabadságért. A díj névadója Andrej Szaharov, az 1975. évi Nobel-békedíj kitüntetettje.

Badavit tízéves börtönbüntetésre és ezer korbácsütésre ítélték az iszlám megsértése miatt. Október elején ő kapta PEN Pinter-díj nemzetközi társdíját, amelyet évente egy nézetei miatt üldözött írónak ítélnek oda.