Kiberrendőröket toboroznak Ukrajnában

Vágólapra másolva!
Kiberbűnözők üldözésével foglalkozó új osztály alakul a nemrég létrehozott ukrán nemzeti rendőrség kötelékében - jelentette be Kijevben Arszen Avakov belügyminiszter.
Vágólapra másolva!

A tárca vezetője elmondta, hogy a kormány a héten döntött a kiberrendőri osztály felállításáról, amire a belügyminisztérium pótlólagos forrásokat is kapott. Az új részleg 400 alkalmazottal fog működni. Harminckilenc magasan képzett hi-tech szakembert készülnek alkalmazni különleges informatikai ügynökként.

A kiberbűnüldözői osztály többi munkatársait nyílt pályázat útján választják ki.

Avakov közölte, hogy a tervek szerint november 5-ig létrejön a kiberrendőrség. Kifejtette, hogy az új szerv a várakozásaik szerint képes lesz azonnal reagálni a különböző kiberbűncselekményekre, fenyegetésekre, valamint együttműködni a hasonló külföldi hatóságokkal nemzetközi kiberbűnözői csoportok leleplezésében.

Lecserélik a rendőrállományt

Az ukrán parlament tavaly nyáron fogadott el törvényt arról, hogy a belügyi reform keretében átalakítják a rendőrséget. A cél az, hogy a lakosság körében főként korruptsága miatt rendkívül rossz megítélés alá eső régi rendőrállományt folyamatosan új, "tiszta múltú" alkalmazottakra cseréljék. Az új, modern egyenruhát viselő járőrök átlagéletkora 25 év. Javarészt olyan fiatalokat vettek fel a munkára, akik még sohasem teljesítettek szolgálatot a rendőrség kötelékében.