Kétségbeejtő a helyzet Dél-Szudánban

Vágólapra másolva!
Az augusztusban megkötött békemegállapodás ellenére továbbra is kétségbeejtő a helyzet Dél-Szudánban, ahol az elmúlt hónapokban civilek ezreit rabolták el és gyilkolták meg, nőket erőszakoltak meg - közölték helyi és nemzetközi segélyszervezetek.
Vágólapra másolva!

A több mint háromszáz csoportot tömörítő NGO Forum nevű ernyőszervezet helyzetértékelésében azt írták, hogy szűnni nem akaró harcok dúlnak a kelet-afrikai országban, aminek következtében tovább romlik a humanitárius helyzet. A jelentés szerint a dél-szudáni Unity szövetségi államban, ahol gyakoriak az összecsapások a szemben álló felek között, április és szeptember között

legalább ezer civilt megöltek,

ezerháromszáz lányt és nőt megerőszakoltak, s mintegy ezerhatszáz nőt és gyereket elraboltak.

Egymást vádolják

Salva Kiir dél-szudáni államfő augusztus végén írt alá békemegállapodást a felkelőkkel, amitől azt remélték, hogy véget vet az immár huszonkét hónapja tartó belháborúnak. Ez volt a nyolcadik fegyvernyugvási egyezmény a felek között, akik kölcsönösen egymást vádolják a tűzszünet megsértésével.

Menekülthullámot indított

Dél-Szudán 2011. július 9-én vált függetlenné Szudántól. Az afrikai országban 2013 vége óta tombolt az erőszak, amely a Kiir és Riek Machar korábbi alelnök közötti hatalmi harcból robbant ki, és amelynek elmérgesedéséhez nagyban hozzájárult, hogy

a két politikus két különböző népcsoport tagja.

A harcok során ezrek vesztették életüket, és mintegy kétmillióan kényszerültek lakóhelyük elhagyására. Több mint 630 ezren a szomszédos országokba menekültek. Az ENSZ adatai szerint a 12 milliós lakosság fele szűkölködik annyira, hogy humanitárius támogatásra szorul.